Pojačane mjere kontrole pri uvozu i na unutarnjem tržištu zbog eventualne prisutnosti L-teanina u određenim proizvodima

Nakon procjene dostupnih informacija, a imajući u vidu identificiranu mogućnost štetnog djelovanja na zdravlje ljudi, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obratila se mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti, te dostave Agenciji povratne informacije u vezi s provjerom eventualne prisutnosti na tržištu Bosne i Hercegovine spornog proizvoda “PRIME Energy” u kojem je utvrđena prisutnost L-teanina.

U tijeku su pojačane mjere kontrole navedenih proizvoda pri uvozu i na unutarnjem tržištu, koje provode mjerodavna inspekcijska tijela.

U skladu s dosad dostavljenim povratnim informacijama, na tržištu Bosne i Hercegovine mjerodavna inspekcijska tijela nisu zatekla sporne proizvode „PRIME Energy“, u kojima je u pojedinim zemljama uvtvrđena prisutnost L-teanina, dok se po pitanju “hidratacijskih napitaka PRIME” provodi dodatni inspekcijski nadzor. Naglašavamo da, prema informacijama koje su trenutačno dostupne Agenciji, “hidratacijski napitci PRIME” ne sadrže L-teanin i trenutačno nisu predmet povlačenja i opoziva u drugim zemljama.

Putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), do trenutka pripreme ove informacije nije zaprimljena obavijest da je na tržište Bosne i Hercegovine distribuiran sporni proizvodi “PRIME Energy”.

Kako ne bi došlo do zabune, potrošače molimo da imaju u vidu razliku između napitaka „PRIME Energy“ i “hidratacijskih napitaka PRIME”, jer se radi o različitim proizvodima iste robne marke.