Povratna informacija Inspektorata Brčko distrikta BiH u skladu s preporukom Agencije za praćenje stanja u području prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stolnih voda

U skladu s preporukom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine za praćenje stanja u području prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stolnih voda, Inspektorat Brčko distrikta BiH proveo je inspekcijske kontrole, te 21. prosinca 2022. godine obavijestio Agenciju da su na tržištu zatečene sljedeće vode, koje ne posjeduju Rješenje o priznavanju prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stolnih voda:

  • Prirodna negazirana voda „Ledena“, zapremine 5l, proizvodi i puni „Gakom“ d.o.o., Gornja Orahovica, Gračanica;
  • Planinska izvorska voda sa Vlašića „GORA“, zapremine 5l, proizvođača „Iriškić“, d.o.o. Jelah, Tešanj;
  • Voda „first“, alkalna voda, stolna voda bez ugljikova dioksida, proizvođača Fructal, podrijetlo Slovenija, pakiranje 0,5l, uvoznik za BiH „Bili brig“, Grude;
  • Prirodna negazirana mineralna voda prečišćena osmozom, pakiranje 0,5l, proizvođač „Bibita“ S.H.P.K. Peć Kosova, uvoznik za BiH „Skuter“ d.o.o., Put života b.b. Sarajevo;
  • Prirodna bogata mineralna voda i exkluzivna staklena voda „Sirma“ proizvođača „Sirma Grup“, Icecek San. Ve Tir A.S., uvoznik za BiH „Temax“ d.o.o., poduzetnička zona Dusine br. 17, Orašje;

Mjerodavni inspektor naložio je mjeru povlačenja iz prometa zatečenih količina navedenih voda do dobijanja Rješenja o priznavanju.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dostavila je sve raspoložive informacije mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini.

U skladu s člankom 8., stavak (1) Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama („Službeni glasnik BiH“, br. 26/10 i 32/12), svu prirodnu mineralnu i prirodnu izvorsku vodu, koja se stavlja na tržište u Bosni i Hercegovini, mora priznati Povjerenstvo za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda i mora imati Rješenje koje izdaje Agencija da je proizvedena, uskladištena i stavljena u promet u skladu s odredbama ovog Pravilnika.

Dopuna obavijesti (27.12.2022.)

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je 27. prosinca 2022. godine zaprimila dopunu obavijesti Inspektorata Brčko distrikta BiH o mjerama poduzetim u skladu s preporukom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine za praćenje stanja u području prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stolnih voda.  U dopuni obavijesti navodi se da su u prometu zatečene sljedeće vode, koje se na nalaze na listama priznatih prirodnih izvorskih i stolnih voda, i to:

  • „Tuzlanski kiseljak Mg++“ prirodna mineralna voda, pet boce od 0,33l, 0,5l, 1l i 2l. Proizvođač „Pivara Tuzla“ d.d., M. Tita 163 Tuzla. Izvor Kiseljak.
  • „Tešanjska kraljica“ gazirana voda, pet boca od 2l. Proizvođač „Tešanjski kiseljak“ d.o.o., Titova b.b., Tešanj. Gazirana stolna voda Celvik, vrelo Celvik.

Po nalogu inspektora, navedene vode povučene su iz prometa.

Dopuna obavijesti (4.1.2023.)

U nastavku kontrole prometa prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stolnih voda, sanitarni inspektori Inspektorata Brčko distrikta BiH naložili su povlačenje iz prometa prirodne izvorske vode „Izvor“, koju puni i pakira D.o.o. „Aqua Doria“ iz Dervente, s izvorišta Vrela Donja. Navedena voda ne nalazi se na listi priznatih prirodnih izvorskih voda, te se u skladu s odredbama Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama („Službeni glasnik BiH“, br. 26/10 i 32/12) ne može stavljati na tržište Bosne i Hercegovine.

Po nalogu inspektora, iz prometa su povučene i prirodna izvorska i gazirana voda trgovačkog naziva „Izvor“ u pakiranjima od 0,5l, 2l i 5l.