Zajedno s više od 300 predstavnika mjerodavnih institucija, stručnjaka iz regije i Europe te predstavnika akademske zajednice i prehrambene industrije, dr.sc. Sanin Tanković, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, sudjelovao je na konferenciji o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje „FOODCOOLTOUR“ koja je održana 7. i 8. svibnja 2025. godine u Osijeku.
Kroz stručne panel rasprave s vodećim imenima iz europskih i svjetskih institucija, na konferenciji su razmatrane aktualne teme, poput prehrambene sigurnosti u geopolitičkom kontekstu, deforestacije, smanjenja otpada od hrane, nove hrane i dodataka prehrani.
Zahvalivši na pozivu Krunoslavu Karaliću, v.d. ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, ravnatelj Tanković je s rukovodstvom HAPIH-a razgovarao o unaprjeđenju suradnje s Agencijom za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, osobito u području procjene rizika, jačanja znanstvenih i tehničkih kapaciteta i komunikacije rizika. Na marginama konferencije, direktor Agencije održao je i konzultacije s predstavnicima mjerodavnih institucija za sigurnost hrane iz zemalja u našoj regiji.
„Proizvodnja hrane pitanje je nacionalne sigurnosti i strateški resurs koji izravno oblikuje stabilnost i samodostatnost države“, istaknuo je na otvaranju skupa Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, te dodao kako pitanje samodostatnosti postaje još važnije, osobito u svijetlu globalnih događaja i najnovijih međunarodnih sukoba.
Konferencija je organizirana uz potporu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Europske komisije (EK) i Organizacije za poljoprivredu i hranu UN-a (FAO), a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstva zdravstva, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije te Osječko-baranjske županije.