Razmijenjena stručna iskustva o izazovima u pčelarstvu i sofisticiranim metodama otkrivanja patvorenja meda

Na II. Međunarodnoj konferenciji „Inovacije i znanstvena istraživanja u pčelarstvu“ na kojoj je sudjelovalo oko 200 stotine predstavnika mjerodavnih institucija, akademske zajednice i stručnjaka iz 30 država Europe, Afrike, Azije i Amerike, nazočili su službenici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Armin Čolaković, šef Odsjeka i Nadža Naronnig, viši stručni suradnik. Konferencija je održana u hibridnom formatu 6. i 7. svibnja 2025. godine u Sarajevu u okviru EU COST (engl. European Cooperation in Science and Technology), najstarijeg europskog programa, uspostavljenog 1971. godine, koji promiče suradnju među znanstvenicima, razvoj novih ideja i inicijativa te uspostavu mreža između znanstvenika, ali i nevladinih organizacija kao i malih i srednjih poduzeća.

Sudionici konferencije razmjenili su iskustva, znanja, inovacije i najbolje prakse u području pčelarstva, a skup je otvoren predavanjima o ulozi meda u ljudskom zdravlju i značaju primjene analitičke kemije u ispitivanju autentičnosti meda. Predstavljene su suvremene analitičke metode za određivanje hlapljivih spojeva u medu, te je naglašena žurna potreba za učinkovitim i isplativim alatima za skrining kvalitete meda. Istaknute su prednosti korištenja prijenosnih uređaja koji omogućavaju funkcionalnu blisko-infracrvenu (NIR) spektroskopiju i Ramanovu spektroskopiju. Zaključeno je da su pouzdani kemijski markeri i nove prijenosne tehnologije veoma značajni za očuvanje kvalitete meda i povjerenja potrošača.

Također je razgovarano o abiotičkom stresu u košnicama i utjecaju okolišnih kontaminanata  na pčelinje proizvode, pčele i zdravlje ljudi. U tom kontekstu istaknuto je da pčele nisu samo oprašivači, nego i čuvari zdravog eksosustava, jer njihova izloženost kontaminantima odražava i našu.

Od antičkih vremena, med je popularna funkcionalna hrana, zbog njegovog korisnog učinka na zdravlje koji se temelji na sadržaju bioaktivnih spojeva koji imaju antioksidativna, antimikrobna, protuupalna i antikancerogena svojstva. Europska medonosna pčela, Apis mellifera, najvažniji je oprašivač, te je od izuzetnog značaja za proizvodnju hrane. Međutim, pčelinjih zajednica je sve manje i zbog ljudskih aktivnosti, uključujući intenzivnu poljoprivredu i primjenu pesticida, izložene su prijetnji od izumiranja.