Povodom Svjetskog dana hrane koji se obilježava 16. listopada, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) objavila je kako je u prethodnoj godini 821 milijun ljudi u svijetu patio od kronične neuhranjenosti. Razina gojaznosti u svijetu također ubrzano raste, a mnoge zemlje istovremeno se suočavaju s oba navedena izazova. Stoga FAO poziva na udruživanje svih zemalja, kontinenata, sektora i profesija kako bi se omogućio „Svijet bez gladi“ (Zero hunger), što je tema Svjetskog dana hrane 2018. i jedan od glavnih ciljeva održivog razvoja koje je razvio UN.
Kako bi se osigurala dovoljna količina hrane u svijetu, poljoprivredni sektor će 2050. godine morati proizvesti 50% više hrane, hrane za životinje i biogoriva u odnosu na 2012. godinu. Usporedno s potrebom za povećanjem proizvodnje hrane raste i potreba za jačanjem nacionalnih i međunarodnih sustava sigurnosti hrane.
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u suradnji s nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini te relevantnim međunarodnim institucijama kontinuirano radi na unaprjeđenju sustava sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini kroz razvoj pravnog okvira, jačanje kapaciteta institucija i subjekata u poslovanju s hranom za provedbu propisa o hrani.
Upravo ovih dana, uz podršku projekta USAID/Sweden FARMA II provode se specijalizirane obuke predstavnika nadležnih inspekcijskih organa s ciljem jačanja kapaciteta za nadzor i kontrolu ostataka pesticida u i na hrani. Trenutačno se, u suradnji s Češkom razvojnom agencijom, provode aktivnosti u okviru projekta „Unaprjeđenje sustava sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini“, u dijelu koji se odnosi na kontrolu aditiva u hrani, a krajem ovog mjeseca, u suradnji s Njemačkim saveznim institutom za procjenu rizika (BfR), bit će održana Radionica o epidemijama uzrokovanim hranom na kojoj će, uz multisektorski pristup, biti razmotreni institucionalni kapaciteti u Bosni i Hercegovini za odgovor na epidemije čiji je uzrok ili put prijenosa hrana.