Pod sloganom „Bolja proizvodnja, bolja prehrana, bolji okoliš i bolji život. Ne ostavljajmo nikoga iza sebe“ obilježava se Svjetski dan hrane 2022. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) ovogodišnjim sloganom želi ukazati na činjenicu da značajan udio svjetske populacije ne osjeća benefite koje pružaju razvoj čovječanstva, inovacije i ekonomski razvoj. Zapravo, milijuni ljudi širom svijeta nemaju pristup zdravoj prehrani, što znači da su izloženi riziku od nedostatka dovoljnih količina hrane i pothranjenosti.
FAO naglašava da opskrba hranom nije jedina prepreka u iskorjenjivanju gladi. Danas se proizvode dovoljne količine hrane kojom se mogu prehraniti svi stanovnici Zemlje. Pristup nutritivnoj hrani ometaju pandemija COVID-19, sukobi, klimatske promjene, nejednakost, rast cijena i tenzije na međunarodnoj razini. Ljudi širom svijeta pate zbog domino efekta izazova koji ne poznaju granice.
Povodom Svjetskog dana hrane, FAO poručuje da na globalnoj razini, 80 posto ekstremno siromašnog stanovništva živi u ruralnim područjima i mnogi od njih oslanjaju se na poljoprivredu i prirodne resurse kako bi preživjeli. Oni su obično najviše pogođeni prirodnim i drugim katastrofama, marginalizirani zbog njihovog spola, etničkog podrijetla ili statusa, a otežan im je pristup obrazovanju, financijama, inovacijama i tehnologijama.
Zbog globalne krize, više nego ikad potrebna su nam globalna rješenja. Stoga FAO smatra da usmjeravanjem ka boljoj proizvodnji, boljoj prehrani, boljem okolišu i boljem životu možemo transformirati poljoprivredno-prehrambene sustave i graditi bolju budućnost kroz primjenu održivih i holističkih rješenja koja podrazumijevaju dugoročni razvoj, uključiv gospodarski razvoj i veću otpornost.
Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16. listopada, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO).