Održana međunarodna konferencija povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane 2024.

Povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane u Mostaru je danas održana Međunarodna konferencija „Jedinstveno zdravlje – trenutačno stanje i izazovi za provedbu“. Uz nazočnost predstavnika Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Svjetske zdravstvene organizacije, Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Razvojnog programa UN (UNDP) na konferenciji je sudjelovalo oko 90 predstavnika mjerodavnih institucija iz sektora sigurnosti hrane, veterinarstva, javnog zdravstva i okoliša, akademske zajednice i nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini te iz susjednih zemalja. Konferencija je održana u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz potporu EFSA-e i UNDP-a.

Uz predavanja i plenarnu  raspravu o jedinstvenom zdravlju te prezentacije aktivnosti iz navedene oblasti u Bosni i Hercegovini, u sklopu konferencije predstavljene su mogućnosti za unaprjeđenje suradnje s Europskom agencijom za sigurnost hrane kroz projekte, jačanje kapaciteta i znanstvenu suradnju.

U uvodnom obraćanju, dr.sci Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, istaknuo je značaj primjene koncepta jedinstvenog zdravlja s aspekta zaštite zdravlja ljudi, životinja i okoliša. „Ova međunarodna konferencija predstavlja naš doprinos implementaciji koncepta jedinstvenog zdravlja u Bosni i Hercegovini, što zahtijeva zajedničke aktivnosti i suradnju svih institucija u sektorima sigurnosti hrane, veterinarstva, javnog zdravstva i okoliša na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini, kao i potporu i sudjelovanje akademske zajednice”, istaknuo je ravnatelj Hajrić.

Sudionicima konferencije obratili su se i Marija Buhač, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Adem Zolota, savjetnik zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zukana Heleza.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini, u suradnji s Glavnim državnim laboratorijem Cipra, održana je i obuka predstavnika nadležnih institucija iz Bosne i Hercegovine o primjeni IMPRORISK modela za procjenu rizika