Ravnatelj Agencije na 39. zasjedanju Povjerenstva Codex Alimentarius

Mr.sc. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine sudjelovao je, u svojstvu izaslanika Bosne i Hercegovine, na 39. zasjedanju Povjerenstva Codex Alimentarius, koje je održano u razdoblju od 27. lipnja – 1. srpnja 2016. godine u Rimu. Pored usvajanja novih i revizije postojećih standarda sigurnosti i kvalitete hrane, na 39. zasjedanju Povjerenstva donesena je odluka o formiranju privremene međuvladine radne skupine za antimikrobnu rezistenciju.

Na dnevnom redu je, također, bio izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Povjerenstva, te je za predsjedavajuću ponovno izabrana Awilo Ochieng Pernet (Švicarska), a za zamjenike predsjedavajuće Guilherme Antonio da Costa Jr. (Brazil), Yayoi Tsujiyama (Japan) i Mahamadou Sako (Mali).

Obzirom da se Bosna i Hercegovina u procesu europskih integracija, sukladno Kopenhagenskim kriterijima, obvezala preuzeti i primijeniti cjelokupno pravno naslijeđe Europske unije (acquis communautaire), koje je utemeljeno na standardima Codex Alimentariusa, ravnatelj Agencije je na 39. zasjedanju podržao stavove i pozicije predstavnika Europske unije.