EFSA: Počele pripremne radnje za projekt „EU MENU 2“

Kako bi unaprijedili proces prikupljanja podataka o potrošnji hrane diljem Europe, razmijenili informacije o trenutačnim aktivnostima i ojačali suradnju,  predstavnici mjerodavnih institucija zemalja članica Europske unije i pretpristupnih zemalja, Europske agencije za sigurnost hrane  (EFSA) i Europske komisije sudjelovali su na 17.  sastanku Znanstvene mreže za podatke o konzumaciji hrane, koji je održan 18. i 19. lipnja 2025. godine u Parmi. Uime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, na sastanku je sudjelovala Lidija Nikolić.

Prvoga dana sastanka predstavnici  EFSA-e predstavili su sveobuhvatnu europsku bazu podataka o konzumaciji hrane, kao i dosadašnje rezultate istraživanja o konzumaciji hrane. Sama baza podataka igra ključnu ulogu u procjeni rizika povezanih s mogućim opasnostima u hrani  i relevantna je za procjenu unosa hranjivih tvari. Predstavljena su i istraživanja u vezi procjene izloženosti za pripravke od plodova slatkog i gorkog komorača, te o prednostima i izazovima u korištenju podataka o konzumaciji hrane. Također su održane prezentacije o nacionalnom monitoringu prehrane u Njemačkoj, procjeni utjecaja biljnih alternativa na javno zdravlje, ispitivanju o prehrani kao temelj za izradu vodiča prehrane i adaptaciji modela „Intake24“ za istraživanje „Albane“.

Sudionici sastanka informirani su o novoj  domeni na portalu FAOSTAT (Food and Diet Domain), koju je uspostavila Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), kao i projektu „SCANFOODLABEL“ koji ima za cilj pojednostaviti proces razumijevanja složenih oznaka hrane pružajući sučelje jednostavno za korištenje koje prevodi informacije u lako razumljiv format.

U sklopu sastanka održana je radionica „SMART EU MENU“ u sklopu koje su razmatrane pripremne radnje za projekt „EU MENU 2“ Naglasak je bio na unaprjeđenju procesa kodiranja namirnica i sustava koji će olakšati proces obrade podataka.

Zajedničke aktivnosti i redoviti godišnji sastanci Znanstvene mreže za podatke o konzumaciji hrane, koja djeluje pod okriljem EFSA-e, temelj su za izgradnju snažne paneuropske baze podataka o potrošnji hrane i oblikovanje budućih smjernica o prehrani.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je, uz potporu EFSA-e, u razdoblju od 2017. – 2021. godine, provela istraživanje prehrambenih navika adolescenata, odraslih osoba i trudnica (BH MENU), a izvješće o istraživanju dostupno je na sljedećoj poveznici.