EREN: Antiparazitska otpornost kvalificirana kao rizik u nastajanju

Antiparazitska otpornost (otpornost na antiparazitike) bila je jedna od tema rasprave na 33. sastanku znanstvene mreže o rizicima u nastajanju (Emerging Risks Exchange Network, EREN) Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koji je održan 13. i 14. svibnja 2025. godine u Talinu. Studije, koje su nedavno objavljene u Europskoj uniji, ukazuju na alarmantne stope otpornosti domaćih životinja na antiparazitike. Klimatske promjene ocijenjene su kao jedan od pokretača otpornosti, obzirom da više temperature produljuju životni vijek parazita i utječu na stope reprodukcije. Iako je antiparazitska otpornost prepoznata 60-ih godina prošloga stoljeća, nedostatni podaci o prevalenciji otpornosti u prehrambenim lancima ometaju učinkovite globalne napore za njezino ublažavanje, te je stoga kvalificirana kao rizik u nastajanju. Iako izravno ne utječe na zdravlje ljudi, antiparazitska otpornost predstavlja značajnu prijetnju zdravlju životinja i stvara velike gubitke u proizvodnji. Uslijed razvoja antiparazitske otpornosti, osjetljivi paraziti ugibaju, dok otporni preživljavaju, te prenose gene otpornosti na svoje potomstvo.

Članovi EREN mreže su na 33. sastanku na kojem je, uime Bosne i Hercegovine, sudjelovao dr.sc. Sanin Tanković, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane BiH, razmatrali i informacije koje ukazuju na potencijalno nedovoljne prijave novog zoonotskog agensa Streptococcus suis, koji ne podliježe prijavi u Europi. Sustavnim pregledom znanstvene literature identificirano je 236 pojedinačnih slučajeva infekcija ljudi diljem Europe u razdoblju od 1990.–2022. godine. Nakon obavljene rasprave, ocijenjeno je kako su potrebne dodatne informacije za kvalifikaciju ovog zoonotskog patogena u kontekstu rada EREN mreže. Ista je kvalifikacija donesena i nakon razmatranja prisutnosti bakterije Burkholderia gladioli u fermentiranoj hrani. Ova bakterija razmnožava se pod utjecajem visokih temperature i gljivičnih organizama, a proizvodi bongkrekinsku kiselinu, koja je malo poznati toksin, a kod ljudi može izazvati simptome, poput nedostatka energije, vrtoglavice, pospanosti, bolova u trbuhu itd.

Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, termin rizik u nastajanju odnosi se na rizik za zdravlje ljudi, životinja ili biljaka koji nastaje iz novog izvora ili povećane osjetljivosti ili izloženosti postojećem izvoru opasnosti.

Više informacija o rizicima u nastajanju i radu EREN mreže možete pronaći na sljedećoj poveznici:

https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/emerging-risks