IPA 2018 Twinning projekt: Održana dvodnevna radionica o akrilamidu u hrani

U okviru IPA 2018 Twinning projekta, a u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u Mostaru je 14. i 15. veljače 2023. godine održana radionica o akrilamidu u hrani. Na obuci su, uz službenike Agencije za sigurnost hrane BiH, sudjelovali subjekti u poslovanju s hranom, mjerodavni inspektori za hranu, predstavnici laboratorija, te predstavnici  entitetskih ministarstava poljoprivrede.

Akrilamid je kontaminant koji nastaje u procesu proizvodnje iz asparagina i šećera koji su prirodno prisutni u određenoj hrani pri njenoj pripremi na temperaturama koje su više od 120 ˚C i uz mali udio vlage. Taj spoj uglavnom nastaje u pečenoj ili prženoj hrani bogatoj ugljikohidratima, koji u sirovom stanju sadrže njegove prekursore, kao što su žitarice, krumpir i zrna kave. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je na temelju studija potvrdila zaključke prethodnih procjena prema kojima prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka kod potrošača u svim starosnim skupinama.

Tim stručnjaka iz Italije, predvođen profesorom Albertom Mantovanijem, predstavio je temeljni zakonski okvir i regulatorne aspekte prisutnosti akrilamida u hrani, kao i njegov utjecaj na zdravlje, EFSA-inu procjenu rizika i znanstveno mišljenje.

Osobito zanimanje svih sudionika, a ponajprije subjekata u poslovanju s hranom koji se svakodnevno susreću s ovom problematikom, privukao je dio obuke koji se odnosio na mjere  za ublažavanje učinaka i razina referentnih vrijednosti radi smanjivanja prisutnosti akrilamida u hrani.

Također, od velikog su značaja za sve nazočne predstavljena iskustva zemalja članica Europske unije u ispitivanju, kontroli i smanjivanju udjela akrilamida u hrani.