Poštovani predstavnici medija,
povodom otvaranja konferencije „Zajedno za bolju hranu i bolju budućnost“, središnjeg događaja obilježavanja Svjetskog dana hrane u Bosni i Hercegovini, uoči početka skupa u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica planirane su izjave za medije, i to:
u četvrtak, 16. listopada 2025. godine,
u 10:30 sati,
u hotelu Zenica (Kamberovića čikma bb, Zenica).
Medijima će se obratiti:
- Dr. sc. Sanin Tanković, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane BiH,
- Dr. sc. Muamer Mandra, ravnatelj Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
Izjave za medije planirane su pola sata prije službenog početka konferencije, koji je zakazan u 11:00 sati.
O događaju
Konferencija „Zajedno za bolju hranu i bolju budućnost“ okuplja vodeće stručnjake, institucije i partnere iz područja poljoprivrede, sigurnosti hrane, inspekcijskih službi, akademske zajednice i međunarodnih organizacija (FAO), kako bi zajednički razmotrili izazove i perspektive prehrambenih sustava, sigurnosti hrane i standardizacije tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.
Kroz tri panel rasprave, razmatrat će se sljedeće teme:
- Transformacija poljoprivredno-prehrambenih sustava za bolju hranu i bolju budućnost,
- Standardizacija i brendiranje autohtonih prehrambenih proizvoda u BiH,
- Laboratorij – Z(j)enica industrije, hrane i zdravlja, kao primjer integracije znanosti, nadzora i inovacija u službi javnog zdravlja i razvoja gospodarstva.
Konferencijom se želi potaknuti dijalog i umrežavanje između institucija, proizvođača i akademske zajednice, te ponuditi konkretne preporuke za unaprjeđenje sustava sigurnosti hrane u BiH.
Ovaj skup predstavlja ključni događaj obilježavanja Svjetskog dana hrane u Bosni i Hercegovini i prigodu da se javnosti predstave nove inicijative za unaprjeđenje sigurnosti hrane i poljoprivrede, standardizaciju domaćih proizvoda i jačanje laboratorijske infrastrukture.
U tri panel diskusije, sudjelovat će predstavnici FAO-a, Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sustava plaćanja u poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvitku Bosne i Hercegovine, entitetskih ministarstava poljoprivrede, inspekcijskih tijela, Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu, udruga za zaštitu tradicionalnih proizvoda, udruga poljoprivrednika i stočara, te lidera u bh. prehrambenoj industriji.
Svjetski dan hrane 2025 – globalni kontekst
Svjetski dan hrane obilježava se svake godine 16. listopada, na dan kada je 1945. utemeljena Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). Tema obilježavanja 2025. godine, prema FAO-u, usmjerena je na transformaciju prehrambenih sustava za otporniju, pravedniju i zdraviju budućnost, uz poruku da „nijedna osoba ne bi smjela biti gladna niti isključena iz pristupa sigurnoj i kvalitetnoj hrani“.
U svijetu se, prema FAO-u, svake godine više od 30% proizvedene hrane izgubi ili završi kao otpad, a istovremeno više od 700 milijuna ljudi pati od gladi. Klimatske promjene, urbanizacija i gospodarske krize dodatno pojačavaju pritisak na prehrambene lance. Zato je cilj ovogodišnjeg globalnog obilježavanja, kao i konferencije u Bosni i Hercegovini, povezati znanost, institucije i zajednicu kako bi se izgradili održivi sustavi hrane koji štite ljude i planetu.
Detalji za medije
Datum: četvrtak, 16. listopada 2025.
Vrijeme za izjave: 10:30 sati
Mjesto: Hotel Zenica, Kamberovića čikma bb, Zenica
Govore: Dr. sc. Sanin Tanković, Dr. sc. Muamer Mandra.