Obavijest o podnesenim zahtjevima za stavljanje genetski modificirane hrane za životinje prvi puta na tržište Bosne i Hercegovine

Na temelju članka 16., stavak (4) Pravilnika o uvjetima i postupku izdavanja odobrenja za stavljanje genetski modificirane hrane i hrane za životinje prvi puta na tržište Bosne i Hercegovine i zahtjevima koji se odnose na njihovu sljedivost i označavanje („Službeni glasnik BiH“, broj 78/12) obavještavamo javnost da je u razdoblju od 19. – 26.01.2015. godine Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine primila sljedeće zahtjeve za stavljanje na tržište genetski modificirane hrane za životinje:

  • 19.01.2015. godine – Rakić komerc d.o.o., Batković bb, Bijeljina,
  • 19.01.2015. godine – Mileks d.o.o, Cara Dušana 8A, Milići,
  • 26.01.2015. godine – Poljoprom d.o.o., Druge sarajevske brigade 4, Istočna Ilidža, Istočno Sarajevo.

Sukladno članku 16. stavak (3) Pravilnika o uvjetima i postupku izdavanja odobrenja za stavljanje genetski modificirane hrane i hrane za životinje prvi put na tržište Bosne i Hercegovine i zahtjevima koji se odnose na njihovu sljedivost i označavanje, Agencija je dostavila na razmatranje Vijeću za GMO  kopiju kompletnih zahtjeva za izdavanje rješenja o odobrenju za stavljanje na tržište hrane za životinje koja sadrži GMO.

Vijeće za GMO, u skladu sa člankom 56. Zakona o genetski modificiranim organizmima (“Službeni glasnik BiH”, broj 23/09) i člankom 18. Pravilnika o uvjetima i postupku izdavanja odobrenja za stavljanje genetski modificirane hrane i hrane za životinje prvi put na tržište Bosne i Hercegovine i zahtjevima koji se odnose na njihovu sljedivost i označavanje, daje mišljenje o podnesenom zahtjevu za izdavanje rješenja o odobrenju za stavljanje na tržište hrane za životinje koja sadrži GMO.

Agencija će pravovremeno izvijestiti javnost o daljim mjerama vezano za rješavanje navedenog zahtjeva.