Održan sastanak o prikupljanju podataka o zoonozama i uzročnicima zoonoza u BiH

S ciljem unaprjeđenja procesa prikupljanja podataka o zoonozama i uzročnicima zoonoza u Bosni i Hercegovini,  u Mostaru je  5. vče elja2020. godine održan radni sastanak kojem su nazočili predstavnici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta.

Na sastanku je predstavljeno Izvješće o zoonozama u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu te Izvješće Europske unije o zoonozama za 2018. godinu (EU Summary Report 2018 on zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks) u koje su uvršteni i podaci iz naše zemlje. Predstavnici mjerodavnih institucija na sastanku su informirani o izvješću i zaključcima s 37. sastanka Radne skupine za zoonoze Europske agencije za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA). Razmatrane su mogućnosti za unaprjeđenje procesa prikupljanja podataka o zoonozama i uzročnicima zoonoza u Bosni i Hercegovini.

Sudionici sastanka upoznati su i s ključnim aktivnostima koje obuhvaća “Ugovor o pripremnim mjerama za sudjelovanje korisnica Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) u aktivnostima EFSA-e” koji proces prikupljanja podataka i izvještavanja prepoznaje kao jedan od značajnih segmenata suradnje EFSA-e sa svim pretpristupnim zemljama.