Održan sastanak ravnatelja Agencije i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

Dr.sci. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, održao je 29. svibnja u Banja Luci sastanak s prof.dr. Borisom Pašalićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske. Na sastanku je razgovarano o suradnji Agencije i Ministarstva u provedbi zajedničkih aktivnosti čiji je cilj zaštita zdravlja i interesa potrošača. S tim u vezi, jedna od tema sastanka bila je provedba Višegodišnjeg programa kontrole (monitoring) ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog podrijetla koji je u skladu s koordiniranim višegodišnjim programom kontrole koji se provodi u državama Europske unije. Sastanku su, također, nazočili predstavnici Republičke uprave za inspekcijske poslove RS koja sudjeluje u realizaciji Programa kontrole (monitoring) ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog podrijetla u Bosni i Hercegovini, i to Slobodan Cvijanović, glavni republički inspektor za hranu i Dragan Mataruga, glavni republički inspektor za poljoprivredu.

Ravnatelj Agencije istaknuo je značaj provedbe Programa kontrole ostataka pesticida s aspekta zaštite zdravlja potrošača, ali i u kontekstu izvoza hrane biljnoga podrijetla iz Bosne i Hercegovine. Prema podacima za 2019. godinu, vrijednost izvoza voća, povrća i prerađevina od voća i povrća iz Bosne i Hercegovine iznosila je 188 milijuna KM i zabilježila je rast od četiri posto u odnosu na prethodnu godinu.

Sugovornici su razmijenili informacije i o drugim značajnim aktualnostima u području sigurnosti hrane, kao što je početak realizacije IPA 2018 Twinning projekta „Podrška EU izgradnji kapaciteta i postupnom usklađivanju propisa o sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini s EU Acquis“ te prikupljanje podataka potrebnih za izvještavanje Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).