Održan sastanak s predstavnicima Udruženja Pomozi.ba i Fondacije Mozaik

Predstavnici Udruženja Pomozi.ba i Fondacije Mozaik, Elvir Karalić i Zoran Puljić, posjetili su 8. rujna Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine te su tom prigodom održali radni sastanak s dr.sc. Slobodanom Dojčinovićem, zamjenikom ravnatelja i Maidom Mujkić, stručnim savjetnikom u Agenciji.

Na sastanku je razgovarano o suradnji Agencije s navedenim nevladinim organizacijama, osobito o mogućnosti stvaranja potrebnih pravnih i tehničkih pretpostavki za doniranje hrane pred istek roka trajanja te smanjenje nepotrebnih gubitaka hrane koja bi bila veoma dragocjena za rad humanitarnih udruga.

Sudionici sastanka suglasni su da je, imajući u vidu aktualnu ekonomsku i socijalnu situaciju u Bosni i Hercegovini, potrebno smanjiti gubitke hrane te poticati subjekte u poslovanju s hranom na doniranje hrane humanitarnim organizacijama. Prema iskustvima pojedinih zemalja, upravo je doniranje hrane jedan od najboljih načina za smanjenje gubitaka hrane, što je jedan od globalnih izazova.

Zamjenik Dojčinović je predstavio pravni temelj koji se odnosi na označavanje hrane i rokove trajanja hrane te istaknuo kako Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine podržava inicijativu za doniranje hrane i smanjenje gubitaka hrane, ali uz istovremeno osiguravanje zaštite zdravlja potrošača.

Velika količina hrane koja se gubi duž proizvodnog lanca ili u fazi gotovog proizvoda umanjuje vrijednost poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane, stvara velike ekonomske gubitke te dovodi do značajnog gubitka ograničenih prirodnih resursa, kao što su svjetske zalihe vode. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), na globalnoj razini, u različitim fazama lanca opskrbe, godišnje se izgubi  trećina proizvedene količine hrane.