Održana Regionalna konferencija o pčelarstvu

Regionalna konferencija o pčelarstvu na temu „Utjecaj klimatskih promjena na sektor pčelarstva u regiji i mogući odgovori“ održana je 25. i 26. veljače 2022. godine u Banja Luci.

Uime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine konferenciji je nazočio mr.sc. Nijaz Bajramović, pomoćnik ravnatelja u Sektoru za znanstvenu suradnju, procjenu i komunikaciju rizika, koji je sudjelovao u panel raspravama u kojima su obrađivane teme iz nadležnosti Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, kao što su prikupljanje i obrada laboratorijskih analiza meda, rezultati Monitoringa kvalitete meda na tržištu Bosne i Hercegovine te mjere provedene temeljem rezultata istoga.

Konferencija je održana s ciljem razmjene iskustava i znanja te donošenja odgovarajućih mjera pomoću kojih bi se ublažio utjecaj klimatskih promjena na sektor pčelarstva.

Klimatske promjene imaju sve izraženiji utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju. Sektor pčelarstva je u proteklom razdoblju izložen značajnim gubicima uzrokovanim izuzetno niskim i visokim temperaturama, kao i drugim ekstremima u obliku poplava, suša, grada u nekarakterističnim kalendarskim razdobljima.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici mjerodavnih institucija, saveza i udruga pčelara iz zemalja u regiji te predstavnici partnerskih instituta i akademija.