Na Svjetski dan pčela, 20. svibnja 2025. godine, održana je središnja prezentacija zaštićene oznake zemljopisnoga podrijetla proizvoda „Majevički med“ i stručni skup o sustavu kvalitete zaštićenih prehrambenih proizvoda kao alata za stvaranje identiteta i prepoznatljivosti proizvoda i davanja dodatnih vrijednosti istima. Svečanost je održana u Centru za kulturu i informiranje u Loparama.
“Majevički med – lipa, cvijetni, miješani i medljikovac” od 2024. godine upisan je u registar zaštićenih oznaka zemljopisnoga podrijetla u Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. To je oznaka u koju su inkorporirani svi značajni aspekti za jedan prehrambeni proizvod – kvaliteta, dobra praksa, iskustvo, tradicija i specifičnost zemljopisnoga područja, a sve su to relevantni stručnjaci predstavlili zainteresiranim stranama na skupu u Loparama.
Promociji su nazočilli predstavnici općina i gradova iz majevičke regije, predstavnici resornih ministarstava i pčelarskih udruga, a sudionici stručnog dijela panela, koji je modelirala mr. sc. Selma Kunić, bili su dr. sc. Dragan Brenjo, uime Agencije za sigurnost hrane BiH, mr. prim. mikro. Sajma Huremović, ravnateljica JU Veterinarski zavod TK Tuzla, Nenad Novaković, ravnatelj ovlaštenog certifikacijskog tijela OCS iz Subotice i Tijana Mihić Aćimović, profesionalna pčelarka iz Zvornika i proizvođačica certificiranog “Majevičkog meda”.
Promociju i sredšnji stručni skup organizirali su Pčelarsko društvo „Nektar“ Tuzla, UP “Ugljevička košnica” Ugljevik i UP “Zlatna košnica” Lopare pod pokroviteljstvom načelnika općine Lopare Rade Savića i “Majevičke kuće” Lopare.
Ovaj proces predstavlja jedan u nizu koraka ka očuvanju tradicije i jačanja razvoja lokalnih prehrambenih proizvoda koje podržava Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.