Predstavnici SFSI-a posjetili Agenciju za sigurnost hrane BiH

Predstavnici  organizacije „Sustainable Food Systems Ireland“ (SFSI), direktor David Butler i projekt manager John Rae, posjetili su 10.3.2016. godine  Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, te su održali radni sastanak s mr.sc. Džemilom Hajrićem, direktorom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i suradnicima.

Direktor Agencije je upoznao goste iz Republike Irske s nadležnostima i aktivnostima koje Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine kontinuirano poduzima od svog osnivanja u cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača, te omogućavanja ravnopravnog položaja bh. proizvođača na domaćem i međunarodnom tržištu. Također je prezentirao projekte koje Agencija provodi u suradnji s institucijama Europske unije, te partnerskim međunarodnim institucijama u cilju jačanja kapaciteta mjerodavnih institucija Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta BiH, uključenih u sustav sigurnosti hrane.

Zajednička je ocjena kako Bosna i Hercegovina i Republika Irska, odnosno njihove nadležne institucije, obzirom na decentraliziran sustav sigurnosti hrane imaju  veoma dobru osnovu za suradnju i razmjenu znanja i iskustva u području sigurnosti hrane.