Radno-konzultativni sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske

Predstavnice Uprave kvalitete hrane i fitosanitarne politike pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske dr.sc. Jelena Đugum, pomoćnica ministra i Patricija Hegedušić, te Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo posjetili su danas Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, te održali radno-konzultativni sastanak s mr.sc. Džemilom Hajrićem, ravnateljem Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i mr.sc. Draganom Brenjom, zamjenikom ravnatelja.

Sudionici sastanka razmijenili su informacije o organizaciji i funkcioniranju sustava sigurnosti hrane u dvjema državama, te razgovarali o trenutačnim aktivnostima i mogućnostima suradnje institucija nadležnih za sigurnost hrane u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Obzirom da Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju izuzetno razvijenu trgovinsku razmjenu prehrambenih proizvoda, naglašena je potreba intenzivne komunikacije, osobito glede pravovremene razmjene informacija o rizicima podrijetlom iz hrane.

Također je razgovarano o iskustvima u procesu registracije oznaka izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog ugleda hrane, te je ocijenjeno da u ovom segmentu postoji mogućnost značajnijeg unaprjeđenja suradnje u predstojećem razdoblju.