Preporuke potrošačima za prevenciju COVID-19

Sukladno mišljenju Europske agencije za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA), kao i nacionalnih mjerodavnih tijela za sigurnost hrane u Europi i svijetu, dosad nema dokaza da je hrana vjerojatni izvor ili put prijenosa virusa koji je uzrokovao pandemiju koronavirusa COVID-19. S obzirom na svakodnevni kontakt s hranom, mnogi potrošači zainteresirani su i za dodatne mjere predostrožnosti koje mogu samostalno poduzeti kako bi zaštitili svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih. Stoga smo, na temelju trenutačno dostupnih znanstvenih spoznaja, pripremili odgovore na neka praktična pitanja iz područja sigurnosti hrane u kontekstu pandemije COVID-19.

Možemo li se razboljeti ukoliko konzumiramo hranu koja je bila izložena virusu 2019-nCoV?

Trenutačno nema znanstveno utemeljenih dokaza koji bi ukazivali na to da se virusom 2019-nCoV možemo zaraziti kroz probavni trakt. Međutim, mogućnost infekcije respiratornog trakta pri žvakanju potencijalno kontaminirane hrane ne može se u potpunosti isključiti. Stoga, ukoliko imate simptome COVID-19, obvezno izbjegavajte rukovanje hranom i pripremu hrane za druge.

Može li se i na koji način virus ukloniti s voća i povrća?

Voće i povrće je, nakon nabave, prije jela ili kuhanja, potrebno temeljito oprati čistom vodom. Ni u kojem slučaju ne koristite dezinficijense ili deterdžente, jer oni mogu biti otrovni ukoliko se dobro ne isperu. Nakon pranja čistom vodom, brisanje voća i povrća papirnim ubrusom dovoljno je da bi se uklonile moguće virusne čestice. Osobito se ovakvo postupanje preporučuje ako će se voće i povrće jesti u svježem stanju. Nije potrebno koristiti alkoholni ocat da biste očistili voće i povrće.

Mogu li jesti voće i povrće u svježem stanju? Moram li skuhati povrće prije konzumacije?

Kao što je rečeno u odgovoru na prethodno pitanje, veoma je značajno oprati voće i povrće čistom vodom. Ukoliko želite, npr. jabuke i kruške možete i oguliti.

Kuhanje povrća u trajanju od četiri minute na prosječnoj temperaturi od 63°C dovoljno je da bi se uništili svi potencijalno prisutni virusi. Nema svrhe „prekuhavati“  hranu, osim ako je tako predviđeno receptom ili to radite jer vam je tako ukusnije.  Pranje svježeg povrća čistom vodom dovoljno je da bi se umanjio rizik od prijenosa virusa unakrsnom kontaminacijom (npr. rizik od prijenosa virusa na voće i povrće s ruku).

Kako postupati s pakiranjima hrane?

Pakiranja hrane mogu se kontaminirati onečišćenim rukama. Iako virus 2019-nCoV ne može preživjeti na otvorenom prostoru duže od tri sata, možete preventivno očistiti pakiranje vlažnom krpom ili ubrusom za jednokratnu uporabu. Kad god je moguće, prehrambenim proizvodima koji se pohranjuju u hladnjaku, uklonite vanjsko pakiranje. Obvezno operite ruke prije i nakon opisanih postupaka.

Korištenje alkoholnog octa može biti svrsishodno kada je riječ o određenim bakterijama, ali istraživanja su pokazala da je neučinkovit za uklanjanje virusa koji su rezistentniji.

Može li se 2019-nCoV prenijeti na hranu s radnih površina?

Istraživanja koja su provedena u uvjetima koji se bitno razlikuju od kućnih uvjeta pokazala su da virus može opstati na inertnim površinama u različitim vremenskim razdobljima. Na plastici i nehrđajućem čeliku može opstati do 72 sata. U eksperimentalnim uvjetima, na kartonu virus može preživjeti do 24 sata. Rizik od dolaska u kontakt s virusom uslijed rukovanja predmetima kontaminiranim od strane kliconoše teoretski se ne može isključiti, ali taj rizik nije visok. Stoga je važno pridržavati se određenih pravila: ne dodirivati lice rukama za vrijeme kupovine hrane, prati ruke odmah po dolasku kući i obrisati sva pakiranja hrane vlažnim papirnim ubrusom.

Koji je najbolji način za čišćenje potencijalno kontaminiranih površina?

Potencijalno kontaminirane radne površine možete očistiti kako biste uklonili sve tragove virusa. Npr. 70-postotni alkohol je veoma učinkovit za dezinfekciju ručki na vratima ili tipkovnica za računar. Ukoliko koristite izbjeljivač, budite veoma oprezni jer je izuzetno oksidativan i može nagristi kožu i mukozne membrane te druge materijale.

S obzirom da je telefon često u izravnom kontaktu s vašim rukama i licem, on može biti glavni vektor za prijenos virusa. Zaslon mobilnog telefona možete dezinficirati pomoću maramica za dezinfekciju ili papirnih ubrusa natopljenih alkoholom.

Mogu li se domaće životinje razboljeti od COVID-19 i zaraziti čovjeka?

Trenutačno nema dokaza da domaće životinje ili hrana proizvedena od istih ima ulogu u prijenosu virusa koji uzrokuje COVID-19. Prijenos virusa putem hrane stoga je moguć jedino ako je hrana kontaminirana od strane bolesnika ili inficirane osobe koja je prethodno dodirivala hranu prljavim rukama te putem zaraznih kapljica izlučenih kašljanjem i kihanjem.