Mnoge bolesti i/ili infekcije koje se prenose sa životinje na čovjeka označene su kao zoonoze u skladu sa PAHO (Pan American Health Organization) publikacijom „Zarazne bolesti i zoonoze zajedničke za čovjeka i životinje”. Opisano je preko 200 zoonoza koje su poznate više stoljeća.
Vijesti
Preporuke za sprječavanje trovanja hranom
Čuvanje na neodgovarajućim temperaturama jedan je od glavnih razloga za pojavu bolesti uzrokovanih trovanjem hranom. Ohlađena kvarljiva mesna jela, kuhano meso, piletina, kao i salate od krompira i tjestenine treba čuvati u odvojenim hladnjacima u kojima se nalaze kesice s ledom ili boce sa zamrznutom vodom.
Izvješće o ostacima pesticida u hrani u Europskoj uniji
Prema rezultatima posljednjeg opsežnog istraživanja pesticida u hrani provedenog u 27 članica Europske unije, te u Islandu i Norveškoj, koje je 12.03.2013. godine objavio Europski autoritet za sigurnost hrane (EFSA), 97 % uzoraka bilo je unutar propisanih maksimalno dozvoljenih razina ostataka pesticida.
EFSA objavila Izvješće o rizicima porijeklom iz hrane neživotinjskog porijekla
Znanstveni odbor za biološke opasnosti Europskog autoriteta za sigurnost hrane (BIOHAZ) je objavio prvu znanstvenu procjenu rizika od patogena koji mogu kontaminirati hranu neživotinjskog porijekla. U znanstvenom mišljenju prikazan je ukupan broj slučajeva oboljenja ljudi u epidemijama izazvanim hranom u razdoblju od 2007. do 2011. godine s udjelima prijavljenih slučajeva oboljenja ljudi u zemljama Europske […]