WHO: Temeljne mjere zaštite od novog koronavirusa (2019- nCoV)

Agencija za sigurnost hrane Bosne  Hercegovine, praćenjem i prenošenjem najnovijih informacija Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization, WHO) o pandemiji COVID-19, nastoji dati doprinos informiranju građana Bosne i Hercegovine o načinima sprječavanja širenja navedene bolesti.  Većina ljudi koji se zaraze imaju blaži oblik bolesti i oporave se, ali kod nekih se može razviti i teža klinička slika. Stoga, čuvajte svoje zdravlje i zaštitite i druge čineći sljedeće:

Perite ruke često

Često i temeljito čistite ruke otopinama na bazi alkohola ili ih perite sapunom i vodom.

Zašto? Pranje ruku sapunom i vodom ili čišćenje ruku otopinama na bazi alkohola ubija viruse koji mogu biti na vašim rukama.

Održavajte socijalnu distancu.

Održavajte najmanje jedan metar udaljenosti od osobe koja kašlje ili kiše.

Zašto? Kad netko kašlje ili kiše raznosi male kapljice iz nosa i usta koje mogu sadržavati virus. Ako ste previše blizu, možete udahnuti male kapljice zaražene COVID-19, ako je osoba koja kašlje zaražena.

Ne dirajte oči, nos i usta.

Zašto? Rukama dodirujemo mnoge površine i na taj način možemo pokupiti virus. Jedanput kontaminirane, ruke mogu prenijeti virus na oči, nos ili usta. Na taj način, virus može ući u vaše tijelo i zaraziti vas.

Održavajte respiratornu higijenu.

Osigurajte sebe i ljude oko sebe održavajući respiratornu higijenu. To znači, prekrijte usta i nos savijenom unutarnjom stranom lakta  ili maramicom kad kašljete ili kišete. Upotrijebljenu maramicu odmah odložite na siguran način.

Zašto? Kapljice iz usta i nosa raznose virus. Održavajući dobru respiratornu higijenu, štitite osobe oko sebe od virusa koji uzrokuju prehladu, gripu i COVID-19.

Ako imate groznicu, kašalj i otežano disanje, potražite medicinsku pomoć.

Ostanite u kući ako se ne osjećate dobro. Ako imate groznicu, kašalj ili otežano disanje, potražite medicinsku pomoć. Pri traženju medicinske pomoći prvo se najavite telefonom. Pratite upute medicinskih službi.

Zašto? Nacionalne i lokalne zdravstvene službe imaju pouzdane informacije o zdravstvenom stanju u vašoj okolini. Najavom, omogućit ćete zdravstvenim službama da vas brzo upute u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Na ovaj način štitite sebe i pomažete u sprječavanju širenja virusa i drugih infekcija.

Ostanite informirani i pratite savjete zdravstvenih ustanova.

Ostanite informirani o razvoju događaja u vezi s COVID-19. Pratite savjete zdravstvenih ustanova, nacionalnih i lokalnih tijela ili vašeg poslodavca u svrhu vaše i tuđe zaštite od COVID-19.

Zašto? Nacionalna i lokalna tijela imaju najpouzdanije informacije o širenju COVID-19 u vašoj sredini. Oni su jedini pouzdani savjetovati što učiniti da se zaštitite.

Zaštitne mjere za osobe koje su nedavno (posljednjih 14 dana) posjetile područja gdje se COVID-19 proširio.

  • Pratite naputke.
  • Ostanite u kući ako se ne osjećate dobro, čak i s blagim simptomima kao što je glavobolja i slabo curenje iz nosa, dok se ne oporavite.

Zašto? Izbjegavanjem kontakta s drugima i posjeta medicinskim ustanovama,  omogućit ćete tim ustanovama da rade mnogo učinkovitije i pomognu vama i ostalima koji su izloženi COVID-19 i drugih virusima.

  • Ako vam se razvije groznica, kašalj ili otežano disanje, potražite medicinsku pomoć odmah jer bi to moglo biti uslijed respiratorne infekcije ili drugih težih stanja. Izvijestite doktora o vašim nedavnim putovanjima ili kontaktima s putnicima.

Zašto? Omogućit ćete zdravstvenim službama da vas brzo upute u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Na ovaj način štitite sebe i pomažete u sprječavanju mogućeg širenja COVID-19 i drugih virusa.

Izvor: www.who.int