Livanjski sir – prvi proizvod iz Bosne i Hercegovine upisan u Registar oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije

Livanjski sir ispunio je sve kriterije zakonodavstva Europske unije o sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode te je, kao prvi proizvod iz Bosne i Hercegovine, posredstvom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, upisan u Registar oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije.

Okončanjem ovog procesa, Bosna i Hercegovina postala je ujedno i prva zemlja u procesu pristupanja Europskoj uniji iz naše regije koja ima prehrambeni proizvod zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

Preduvjet za podnošenje zahtjeva za upis u Registar oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije bila je registracija oznake zemljopisnog podrijetla Livanjskog sira u skladu s propisima Bosne i Hercegovine, odnosno Pravilnikom o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode, koji je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u suradnji s mjerodavnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH.

„Nakon veoma zahtjevnog postupka koji su proveli Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i „Udruga za zaštitu podrijetla Livanjskog sira“ možemo konstatirati da je upis Livanjskog sira  u Registar oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije primjer da mjerodavne institucije iz Bosne i Hercegovine zajedničkim radom i suradnjom s privatnim i nevladinim sektorom imaju kapacitete za ispunjavanje kriterija EU u području politika kvalitete EU. Neka ovo bude poticaj mjerodavnim institucijama na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini na suradnju u interesu gospodarskog razvoja i očuvanja proizvodnje i zaštite tradicionalnih bosanskohercegovačkih proizvoda“, izjavio je dr.sci Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Oznake zemljopisnog podrijetla štite prehrambene proizvode od zlouporabe ili oponašanja registriranog naziva i jamče kupcima pravo podrijetlo. Ta pravila jamče da svi proizvođači u određenom zemljopisnom području uživaju kolektivna prava nad proizvodom, ako ispunjavaju određene uvjete.

Sustavi kvalitete proizvođačima certificiranih proizvoda omogućuju da svoje proizvode bolje plasiraju na tržište i povećaju prodaju, među ostalim uz potporu lokalnih skupina proizvođača.

Prema studiji koju je 2020. objavila Europska komisija, jedinična prodajna vrijednost proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla u prosjeku je dvostruko veća od vrijednosti sličnog necertificiranog proizvoda.

Proces upisa Livanjskog sira formalno je potvrđen Provedbenom Uredbom Komisije (EU) 2024/2932 оd 14. studenoga 2024. o utvrđivanju pravila za primjenu Uredbe (EU) 2024/1143 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu upisa oznake zemljopisnog podrijetla u Unijin registar oznaka zemljopisnog podrijetla („Livanjski sir” (ZOZP)).