Potpora Agencije proizvođačima tradicionalnih prehrambenih proizvoda

Radionicom koja je održana danas u Mostaru, u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, završen je prvi ciklus obuka o potvrđivanju sukladnosti sa specifikacijom proizvoda zaštićenih oznakama podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Nakon Bijeljine i Livna, proizvođači tradicionalnih prehrambenih proizvoda koji nose jednu od oznaka kvalitete imali su prigodu za stjecanje dodatnih saznanja o potvrđivanju sukladnosti sa specifikacijom proizvoda, kao i kontrolama kojima podliježu zaštićeni proizvodi. Radionica je održana u sklopu projekta „EU4AGRI“ u suradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda i Češkom razvojnom agencijom.

Kako bi potrošači imali jamstvo da način proizvodnje, sastav i karakteristike proizvoda odgovaraju proizvođačkoj specifikaciji, kontrole proizvoda sa zaštićenim oznakama provode se prije i nakon stavljanja na tržište. U skladu s odobrenim planom kontrole, prije stavljanja proizvoda na tržište kontrole provode ovlaštena kontrolna tijela, a nakon stavljanja na tržište mjerodavna inspekcijska tijela.

Svaki proizvođač proizvoda sa zaštićenim nazivom, odnosno korisnik oznake, kao i svaki sudionik u lancu proizvodnje, prerade i distribucije naveden u proizvođačkoj specifikaciji mora dobiti potvrdu sukladnosti sa specifikacijom proizvoda. To je preduvjet za stavljanje proizvoda za zaštićenom oznakom na tržište.

U Bosni i Hercegovini trenutačno je, u skladu s Pravilnikom o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode, zaštićeno 20 prehrambenih proizvoda, i to šest oznakom podrijetla, 11 oznakom zemljopisnog podrijetla i tri oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

“Posebno me raduje činjenica da je jedan od zaštićenih proizvoda, Livanjski sir, nakon postupka registracije u Bosni i Hercegovini, upisan i u registar zaštićenih oznaka Europske unije. Smatram značajnim istaknuti da je Bosna i Hercegovina prva zemlja u procesu pristupanja EU iz naše regije koja ima prehrambeni proizvod zaštićen na razini EU. Iskreno se nadam da će ove naše zajedničke aktivnosti doprinijeti još boljoj promociji Bosne i Hercegovine koja svojom gastronomskom ponudom može konkurirati drugim svjetskim turističkim destinacijama”, istaknuo je u svom obraćanju sudionicima radionice dr.sci. Sanin Tanković, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Prema “Studiji Europske komisije o ekonomskoj vrijednosti shema kvalitete, zemljopisnih oznaka i zajamčeno tradicionalnih specijaloiteta” objavljenoj 2021. godine, jedinična prodajna vrijednost proizvoda s oznakom zemljopisnog porijekla u prosjeku je dvostruko veća od vrijednosti sličnog necertificiranog proizvoda. U 2017. godini, proizvodi sa zaštićenim oznakama podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta imali su udio od 7 % ili 77 milijardi eura u ukupnoj prodajnoj vrijednosti europskih poljoprivrednih proizvoda.

Registrirani nazivi prehrambenih proizvoda zaštićeni su od ilegalne komercijalne prakse, kao što je izravna ili neizravna komercijalna uporaba, nezakonito korištenje registriranog imena, lažno oglašavanje i imitacija.