Započeo proces registracije naziva zaštićenom oznakom za četiri prehrambena proizvoda

3. veljače 2020.

Proces registracije naziva prehrambenog proizvoda zaštićenom oznakom podrijetla, odnosno zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla u skladu s odredbama Pravilnika o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode („Službeni glasnik BiH“, broj 90/18) pokrenut je za četiri prehrambena proizvoda temeljem zahtjeva podnesenih Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Riječ je o sljedećim zahtjevima: Zahtjev za registraciju naziva „Visočka […]

Epidemija izazvana novim koronavirusom 2019-nCoV

28. siječnja 2020.

Dana 31. prosinca 2019. godine, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obavještena je, po žurnom postupku, o nekoliko zabilježenih slučajeva pneumonije u Gradu Wuhan, provincija Hubei, u Kini. Virus koji je pronađen nije odgovarao niti jednom do tada poznatom virusu, što je prouzrokovalo zabrinutost, jer kada se radi o novom virusu, nepoznat je učinak koje može imati […]

Studenti Pravnog fakulteta posjetili Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine

23. siječnja 2020.

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji pohađaju kolegij “Pravo zaštite potrošača”, predvođeni prof.dr. Markom Bevandom, posjetili su 22. siječnja 2020. godine Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Kroz prezentaciju i razgovor studenti su upoznati s ulogom i nadležnostima Agencije u procesu zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini. Poseban je naglasak […]

Ravnatelj Agencije nazočio svečanom otvaranju nove tvornice Sarajevskog kiseljaka

21. siječnja 2020.

Dr.sci. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Amela Isić, predsjednica Povjerenstva za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini nazočili su 21. siječnja 2020. godine svečanosti otvaranja nove tvornice Sarajevskog kiseljaka koja je održana u Kreševu. Ulaganjem u izgradnju nove tvornice na površini od 30.000 m² […]

EFSA i ECDC: Salmonella najčešći uzročnik bolesti uzrokovanih hranom u EU

15. siječnja 2020.

Salmonella je uzročnik svake treće epidemije povezane s hranom prijavljene u zemljama Europske unije u 2018. godini. To je jedan od zaključaka godišnjeg izvješća Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) koje sadrži informacije o trendovima i uzročnicima zoonoza. U 2018. godini, zemlje EU prijavile su 5 […]

Afrička kuga svinja: Rano otkrivanje ključno za suzbijanje bolesti

15. siječnja 2020.

U skladu sa zaključcima procjene rizika koju je provela Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), unaprjeđenje nadzora, komunikacija i suradnja ključni su čimbenici za kontrolu širenja afričke kuge svinja u Europi. Na zahtjev Europske komisije, EFSA je provela procjenu rizika od širenja navedene bolesti u Jugoistočnoj Europi. Procijenjena je mogućnost širenja bolesti na području Albanije, […]