Povodom Svjetskog dana hrane koji se obilježava 16. listopada, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) objavila je kako je u prethodnoj godini 821 milijun ljudi u svijetu patio od kronične neuhranjenosti. Razina gojaznosti u svijetu također ubrzano raste, a mnoge zemlje istovremeno se suočavaju s oba navedena izazova. Stoga FAO poziva na udruživanje […]
Vijesti
Jačanje kapaciteta za nadzor i kontrolu ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog podrijetla
S ciljem unaprjeđenja sustava kontrole ostataka pesticida u hrani, u razdoblju od 8. – 12. listopada 2018. godine, u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci održan je ciklus specijaliziranih treninga pod nazivom „Jačanje kapaciteta za nadzor i kontrolu ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog podrijetla“, koji je organizirala Agencija za sigurnost hrane Bosne […]
Agencija i BfR pripremaju Radionicu o epidemijama uzrokovanim hranom
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Njemački savezni institut za procjenu rizika (BfR) pripremaju Radionicu namijenjenu predstavnicima mjerodavnih institucija u Bosni i Hercegovini na kojoj će tema biti epidemije uzrokovane hranom. Kako se pripremiti za kriznu situaciju? Kako procijeniti rizik? Kada je pravo vrijeme za krizno komuniciranje i kako ga pravilno provesti? To […]
BfR: Objavljen javni poziv za goste znanstvenike
S ciljem promocije znanosti i međunarodne suradnje, Savezni institut za procjenu rizika (BfR) sa sjedištem u Berlinu omogućuje tromjesečni boravak gosta znanstvenika tijekom kojeg će u 2019. godini 10 odabranih kandidata iz „novih“ članica EU i zemalja izvan EU steći uvid u rad i rezultate BfR-a u području zaštite zdravlje potrošača. Javni poziv otvoren je […]
EK: Usvojena nova pravila za označavanje podrijetla primarnih sastojaka u hrani
Europska komisija usvojila je 28. svibnja 2018. godine nova pravila za označavanje podrijetla primarnih sastojaka u hrani koja su podržana glasovanjem država članica EU. Nova Uredba osigurat će visoku razinu transparentnosti te omogućiti potrošačima jasne informacije o podrijetlu hrane na tržištu EU. Obzirom na različite metode prerade hrane, subjektima u poslovanju s hranom omogućena je […]
VM BiH: Donesen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu
Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u suradnji s mjerodavnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH, na 149. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 18. srpnja 2018. godine donesen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Ovim propisom mijenja se i dopunjuje Pravilnik o mikrobiološkim kriterijima […]