Prednosti registracije i zaštite prehrambenih proizvoda oznakama izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog ugleda

17. srpnja 2017.

Povećanje prepoznatljivosti proizvoda, sprječavanje neovlaštenog korištenja registriranog naziva te postizanje veće tržišne cijene samo su neki od benefita koje proizvođačima prehrambenih proizvoda s posebnim karakteristikama može donijeti registracija oznake izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog ugleda hrane.  O ostalim prednostima koje ove oznake donose proizvođačima i zemljopisnom području s kojeg zaštićeni proizvodi potječu razgovarano je na […]

Prezentacija rezultata istraživanja kvalitete soli na tržištu BiH za 2017. godinu

30. lipnja 2017.

U organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) u Mostaru su 29. lipnja 2017. godine predstavljeni rezultati istraživanja kvalitete soli na tržištu BiH za 2017. godinu koje je provedeno u 16 općina i gradova u Bosni i Hercegovini u razdoblju svibanj/lipanj 2017. godine. Na prezentaciju rezultata istraživanja […]

Trening o bazama podataka za procjenu rizika

30. lipnja 2017.

U okviru EFSA Pretpristupnog programa 2015-2017 u prostorijama Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je 21. i 22. lipnja 2017. godine održan Trening o bazama podataka za procjenu rizika kojem su nazočili predstavnici mjerodavnih institucija iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Turske, Srbije i Crne Gore. Trening su vodili eksperti iz Španjolske, Elena Carrasco, Fernando Perez […]

Obuka o izgradnji kapaciteta za procjenu rizika u području sigurnosti hrane i hrane za životinje i razvoju baze podataka o kemijskim kontaminantima

30. lipnja 2017.

Obuka na temu „Izgradnja kapaciteta za procjenu rizika u području sigurnosti hrane i hrane za životinje i razvoju baze podataka o kemijskim kontaminantima“ održana je u okviru Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II), u razdoblju od 20.- 22. lipnja 2017. godine u Mostaru. Obuka je bila namijenjena službenicima Agencije za sigurnost hrane Bosne i […]

Provedeno istraživanje kvalitete soli na tržištu BiH za 2017. godinu

29. lipnja 2017.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz financijsku podršku UNICEF-a, provela je istraživanje kvalitete soli na tržištu Bosne i Hercegovine za 2017. godinu. U okviru istraživanja, na području 16 gradova i općina u Bosni i Hercegovini, uzeto je 260 uzoraka pakiranja soli za ljudsku prehranu, koja je podvrgnuta laboratorijskim analizama na fizičko-kemijske parametre (sadržaj […]

Održana obuka o prikupljanju podataka o konzumaciji hrane

14. lipnja 2017.

Obuka o prikupljanju podataka o konzumaciji hrane, koju je Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine organizirala uz podršku projekta USAID/Sweden FARMA II, održana je u razdoblju od 6. – 8. lipnja 2017. godine u Mostaru. Cilj obuke na kojoj je predavač bila dr.sc. Darja Sokolić, načelnica Odjela za upravljanje podacima i prehranu pri Hrvatskoj […]