S ciljem jačanja kapaciteta nadležnih institucija i subjekata u poslovanju s hranom u Bosni i Hercegovini za provedbu propisa o pružanju obavijesti potrošačima o hrani koje je na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine donijelo Vijeće ministara BiH, uz podršku Opće uprave Europske komisije za proširenje, posredstvom instrumenta TAIEX, u razdoblju od 3. do 6. listopada u Mostaru je održana ekspertska misija i radionica na temu „Obveze subjekata u poslovanju s hranom u informiranju potrošača za svježe, rashlađeno i smrznuto meso“.
Nakon trodnevne ekspertske misije na kojoj su razmatrane obveze subjekata u poslovanju s hranom sukladno Pravilniku o pružanju obavijesti potrošačima o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 68/13) kojim je u zakonodavstvo Bosne i Hercegovine preuzeta Uredba (EC) 1169/2011, na radionici održanoj 6. listopada 2016. godine kroz prezentacije eksperata obrađene su sljedeće tematske cjeline:
- Uvod u zakonodavstvo EU o pružanju obavijesti potrošačima o hrani (Uredba (EC) 1169/2011),
- Uvod u zakonodavstvo EU o pružanju obavijesti potrošačima za svježe, rashlađeno i smrznuto meso,
- Obavezne i dobrovoljne informacije za svježe, rashlađeno i smrznuto meso,
- Navođenje hranjive vrijednosti,
- Izazovi prehrambene industrije – specifični primjeri – rješavanje trenutačnih i potencijalnih problema,
- Procedure i smjernice za informiranje potrošača za svježe, rashlađeno i smrznuto meso.
U okviru ekspertske misije i radionice službenici nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u sustavu sigurnosti hrane, te predstavnici subjekata u poslovanju s hranom, razmijenili su iskustva o obvezama informiranja potrošača u dijelu koji se odnosi na svježe, rashlađeno i smrznuto meso s ekspertima iz Njemačke, Italije, Grčke i Slovenije, te razjasnili određene nedoumice s kojima se suočavaju u pogledu primjene Pravilnika o pružanju obavijesti potrošačima o hrani.
*Prezentacije s radionice možete preuzeti ovdje.