COVID-19 i sigurnost hrane: Preporuke potrošačima

18. ožujka 2021.

Shodno mišljenju Evropske agencije za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA), kao i nacionalnih nadležnih organa za sigurnost hrane u Evropi i svijetu, dosad nema dokaza da je hrana vjerovatni izvor ili put prenosa virusa koji je uzrokovao pandemiju koronavirusa COVID-19. S obzirom na svakodnevni kontakt sa hranom, mnogi potrošači zainteresovani su i za […]

Konferencija ONE – Health, Environment, Society 2022

15. ožujka 2021.

Prehrambeni sustavi nalaze se na raskrižju mnogih izazova s kojima se danas suočavamo – od borbe protiv klimatskih promjena, preko zaustavljanja gubitaka do reduciranja otpada od hrane. Kao što je definirano ciljevima za održivu budućnost, koji su u središtu Razvojnih ciljeva UN-a i „Green Deal-a“ Europske komisije, suočavanje s navedenim izazovima zahtijeva žurnu akciju. U […]

EFSA/ECDC: Broj oboljenja uzrokovanih bakterijama Campylobacter i Salmonella stabilan

11. ožujka 2021.

U skladu s posljednjim izvješćem o zoonozama, koje su pripremile Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), broj prijavljenih slučajeva oboljenja ljudi uzrokovanih bakterijama Campylobacter i Salmonella u Europi stabilan je u posljednjih pet godina. Od kampilobakterioze, najčešće prijavljivane gastrointestinalne bolesti u EU od 2005. godine, u […]

Agencija podržava „Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini“

4. ožujka 2021.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, podržat će, sukladno svojim nadležnostima, „Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini“, te će aktivno sudjelovati u provedbi dijela projekta koji se odnosi na sigurnost hrane i proces certifikacije i promocije tradicionalnih bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda. O projektnim aktivnostima i mogućnostima suradnje s Američkom agencijom za međunarodni razvoj […]

Općina Konjic iskazala zanimanje za registraciju oznaka prehrambenih proizvoda

5. veljače 2021.

Dr.sci. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine boravio je 3. veljače 2021. godine u službenom posjetu Konjicu, te je tom prigodom održao radni sastanak s Osmanom Ćatićem, načelnikom Općine Konjic i suradnicima. Predstavnici Općine Konjic i Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic iskazali su zanimanje za pokretanje procesa zaštite tradicionalnih prehrambenih proizvoda oznakama […]

Početna konferencija projekta „FoodSafety4EU“

1. veljače 2021.

Početna konferencija projekta „FoodSafety4EU“, u kojem sudjeluje i Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, održana je 29. siječnja 2021. godine. Radi se o prvom odobrenom projektu iz programa Europske komisije „Podrška sustavima sigurnosti hrane budućnosti“. Ukupna financijska vrijednost projekta iznosi 3 milijuna eura, a koordinatori projekta su Nacionalno istraživačko vijeće Italije (National Research Council […]