EFSA: Poziv za prijavu na „Parma Summer School 2020“

4. veljače 2020.

Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) objavila je poziv za prijavu kandidatima za sudjelovanje na „Parma Summer School 2020“. Radi se o ljetnoj školi koja će biti održana u razdoblju od  9.-11. lipnja 2020. godine u Parmi, Italija, u organizaciji EFSA-e, Više škole za hranu i nutricionizam Sveučilišta u Parmi i […]

Započeo proces registracije naziva zaštićenom oznakom za četiri prehrambena proizvoda

3. veljače 2020.

Proces registracije naziva prehrambenog proizvoda zaštićenom oznakom podrijetla, odnosno zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla u skladu s odredbama Pravilnika o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode („Službeni glasnik BiH“, broj 90/18) pokrenut je za četiri prehrambena proizvoda temeljem zahtjeva podnesenih Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Riječ je o sljedećim zahtjevima: Zahtjev za registraciju naziva „Visočka […]

Epidemija izazvana novim koronavirusom 2019-nCoV

28. siječnja 2020.

Dana 31. prosinca 2019. godine, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obavještena je, po žurnom postupku, o nekoliko zabilježenih slučajeva pneumonije u Gradu Wuhan, provincija Hubei, u Kini. Virus koji je pronađen nije odgovarao niti jednom do tada poznatom virusu, što je prouzrokovalo zabrinutost, jer kada se radi o novom virusu, nepoznat je učinak koje može imati […]

Studenti Pravnog fakulteta posjetili Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine

23. siječnja 2020.

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji pohađaju kolegij “Pravo zaštite potrošača”, predvođeni prof.dr. Markom Bevandom, posjetili su 22. siječnja 2020. godine Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Kroz prezentaciju i razgovor studenti su upoznati s ulogom i nadležnostima Agencije u procesu zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini. Poseban je naglasak […]

Ravnatelj Agencije nazočio svečanom otvaranju nove tvornice Sarajevskog kiseljaka

21. siječnja 2020.

Dr.sci. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Amela Isić, predsjednica Povjerenstva za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini nazočili su 21. siječnja 2020. godine svečanosti otvaranja nove tvornice Sarajevskog kiseljaka koja je održana u Kreševu. Ulaganjem u izgradnju nove tvornice na površini od 30.000 m² […]

EFSA i ECDC: Salmonella najčešći uzročnik bolesti uzrokovanih hranom u EU

15. siječnja 2020.

Salmonella je uzročnik svake treće epidemije povezane s hranom prijavljene u zemljama Europske unije u 2018. godini. To je jedan od zaključaka godišnjeg izvješća Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) koje sadrži informacije o trendovima i uzročnicima zoonoza. U 2018. godini, zemlje EU prijavile su 5 […]