Antimikrobna rezistencija

28. travnja 2020.

Antimikrobna rezistencija (AMR) predstavlja glavnu globalnu prijetnju koja povećava zabrinutost za zdravlje ljudi i životinja. Pored toga, antimikrobna rezistencija utječe na sigurnost hrane i sigurnu opskrbu hranom, kao i na ekonomski prosperitet milijuna obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Antimikrobna rezistencija odnosi se na sposobnost mikroorganizama da razviju otpornost na antimikrobna sredstva, kao što su antibiotici. Nastaje kao […]

FAO objavio publikaciju o utjecaju klimatskih promjena na sigurnost hrane

22. travnja 2020.

U povodu 22. travnja, Dana planete Zemlje koji je ove godine posvećen klimatskim promjenama, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) objavila je dokument pod nazivom „Climate change: Unpacking the burden on food safety“. Klimatske promjene uzrokuju nenadoknadivu štetu našem ekosustavu. Porast temperature, zagrijavanje i acidifikacija […]

COVID-19 i sigurnost hrane: Smjernice za poduzeća u prehrambenom sektoru

17. travnja 2020.

Pandemija uzrokovana koronavirusom (COVID-19) ima značajan utjecaj i na prehrambeni sektor.  Kako bi se očuvalo povjerenje potrošača da će hrana biti sigurna i dostupna potrebno je omogućiti neometano kretanje hrane duž prehrambenog lanca. Jedan od bitnih preduvjeta za uspješno prevladavanje pandemije COVID-19 je očuvanje zdravlja svih osoba uposlenih u proizvodnji hrane i lancu opskrbe hranom. […]

Ostaci pesticida u hrani u EU i BiH u 2018. godini

14. travnja 2020.

Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) objavila je Izvješće o ostacima pesticida u hrani u Europskoj uniji u 2018. godini. Izvješće se temelji na podacima dobijenim  u sklopu službenih nacionalnih kontrolnih planova koje provode države članice EU, Island i Norveška i uključuje ciljano i nasumično uzrokovanje. U 2018. godini, od ukupno […]

EFSA:  Povodom Međunarodne godine zdravlja bilja pokrenuta specijalizirana web stranica

6. travnja 2020.

Biljke koje čine oko 80 posto naše prehrane  izložene su djelovanju različitih štetočina. Prema procjenama Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda ( United Nations Food and Agriculture Organization, UN FAO), na godišnjoj razini propadne oko 40% usjeva. Milijuni ljudi zbog toga pate od gladi, a istovremeno nastaje velika šteta za poljoprivredu i okoliš. Faktori […]

WHO: Temeljne mjere zaštite od novog koronavirusa (2019- nCoV)

28. ožujka 2020.

Agencija za sigurnost hrane Bosne  Hercegovine, praćenjem i prenošenjem najnovijih informacija Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization, WHO) o pandemiji COVID-19, nastoji dati doprinos informiranju građana Bosne i Hercegovine o načinima sprječavanja širenja navedene bolesti.  Većina ljudi koji se zaraze imaju blaži oblik bolesti i oporave se, ali kod nekih se može razviti i teža […]