U okviru projekta USAID/Sweden FARMA II, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je, uz potporu stručnjaka iz Austrije, u suradnji s mjerodavnim institucijama Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta BiH i subjektima u poslovanju s hranom pripremila Nacrt Vodiča za dobru higijensku praksu i primjenu načela HACCP pri klanju i rasijecanju peradi. Vodič […]
Vijesti
Prikupljanje podataka i izvještavanje EFSA-e o ostacima pesticida i veterinarskih medicinskih proizvoda
U sklopu EFSA Pretpristupnog programa 2017-2019, dana 5. i 6. srpnja 2018. godine realiziran je stručni posjet Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Tema stručnog posjeta bilo je prikupljanje podataka i izvještavanje EFSA-e o ostacima pesticida i veterinarskih medicinskih proizvoda. Prikupljanje podataka u pretpristupnim zemljama i izvještavanje EFSA-e […]
Agencija podržala Treći studentski kongres Univerziteta u Sarajevu „Hrana-prehrana-zdravlje“
Dr.sc. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine sudjelovao je na svečanom otvorenju i prigodnim govorom obratio se sudionicima Trećeg studentskog kongresa Univerziteta u Sarajevu „Hrana-prehrana-zdravlje“ koji je održan u razdoblju od 5. – 7. srpnja 2017. godine na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Studenti su za ovaj kongres obradili značajne teme […]
EU RASFF obavijest „Listeria monocytogenes u zamrznutom kukuruzu iz Mađarske, pakiranom u Poljskoj“
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, posredstvom Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je da su u Bosnu i Hercegovinu isporučeni proizvodi u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes iznad dozvoljene granične vrijednosti. Nesukladnost je utvrđena samokontrolom, a obavijest o nesukladnosti dostavila je Finska. Podaci o proizvodima: […]
L monocytogenes: Tehničko izvješće i preporuke EFSA i ECDC
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) objavili su 2. srpnja 2018. godine ažurirano tehničko izvješće u kojem se zamrznuti kukuruz, a moguće i drugo zamrznuto povrće, navodi kao vjerojatni izvor oboljenja u više zemalja uzrokovanih bakterijom Listeria monocytogenes. U razdoblju od 2015. – 8. lipnja 2018. […]
Objavljen Pravilnik o prehrambenim aditivima
U „Službenom glasniku BiH“ broj 33/18 od 22. svibnja 2018. godine objavljen je Pravilnik o prehrambenim aditivima koji je donesen na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u suradnji s mjerodavnim tijelima entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, na 133. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Pravilnikom se propisuje dopuštenost uporabe i […]