Povećanje prepoznatljivosti proizvoda, sprječavanje neovlaštenog korištenja registriranog naziva te postizanje veće tržišne cijene samo su neki od benefita koje proizvođačima prehrambenih proizvoda s posebnim karakteristikama može donijeti registracija oznake izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog ugleda hrane. O ostalim prednostima koje ove oznake donose proizvođačima i zemljopisnom području s kojeg zaštićeni proizvodi potječu razgovarano je na […]
Vijesti
Prezentacija rezultata istraživanja kvalitete soli na tržištu BiH za 2017. godinu
U organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) u Mostaru su 29. lipnja 2017. godine predstavljeni rezultati istraživanja kvalitete soli na tržištu BiH za 2017. godinu koje je provedeno u 16 općina i gradova u Bosni i Hercegovini u razdoblju svibanj/lipanj 2017. godine. Na prezentaciju rezultata istraživanja […]
Trening o bazama podataka za procjenu rizika
U okviru EFSA Pretpristupnog programa 2015-2017 u prostorijama Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je 21. i 22. lipnja 2017. godine održan Trening o bazama podataka za procjenu rizika kojem su nazočili predstavnici mjerodavnih institucija iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Turske, Srbije i Crne Gore. Trening su vodili eksperti iz Španjolske, Elena Carrasco, Fernando Perez […]
Obuka o izgradnji kapaciteta za procjenu rizika u području sigurnosti hrane i hrane za životinje i razvoju baze podataka o kemijskim kontaminantima
Obuka na temu „Izgradnja kapaciteta za procjenu rizika u području sigurnosti hrane i hrane za životinje i razvoju baze podataka o kemijskim kontaminantima“ održana je u okviru Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II), u razdoblju od 20.- 22. lipnja 2017. godine u Mostaru. Obuka je bila namijenjena službenicima Agencije za sigurnost hrane Bosne i […]
Provedeno istraživanje kvalitete soli na tržištu BiH za 2017. godinu
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz financijsku podršku UNICEF-a, provela je istraživanje kvalitete soli na tržištu Bosne i Hercegovine za 2017. godinu. U okviru istraživanja, na području 16 gradova i općina u Bosni i Hercegovini, uzeto je 260 uzoraka pakiranja soli za ljudsku prehranu, koja je podvrgnuta laboratorijskim analizama na fizičko-kemijske parametre (sadržaj […]
Održana obuka o prikupljanju podataka o konzumaciji hrane
Obuka o prikupljanju podataka o konzumaciji hrane, koju je Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine organizirala uz podršku projekta USAID/Sweden FARMA II, održana je u razdoblju od 6. – 8. lipnja 2017. godine u Mostaru. Cilj obuke na kojoj je predavač bila dr.sc. Darja Sokolić, načelnica Odjela za upravljanje podacima i prehranu pri Hrvatskoj […]