Epidemija izazvana novim koronavirusom 2019-nCoV

Dana 31. prosinca 2019. godine, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obavještena je, po žurnom postupku, o nekoliko zabilježenih slučajeva pneumonije u Gradu Wuhan, provincija Hubei, u Kini. Virus koji je pronađen nije odgovarao niti jednom do tada poznatom virusu, što je prouzrokovalo zabrinutost, jer kada se radi o novom virusu, nepoznat je učinak koje može imati na ljudsko zdravlje.

Tjedan dana kasnije, 7. siječnja 2020. godine, mjerodavna tijela Kine potvrdila su identifikaciju novoga virusa. Novi virus je koronavirus (coronavirus), iz porodice virusa koji uključuju običnu prehladu i virusa kao što su SARS-CoV i MERS-CoV. Novi virus nazvan je “2019-nCoV”.

WHO, u suradnji s mjerodavnim tijelima Kine i međunarodnim stručnjacima, radi na prikupljanju spoznaja o ovom virusu, kako on utječe na zaražene ljude i kako ih liječiti, te što države mogu učiniti kako bi odgovorile novonastalom izazovu.

Pošto se radi o koronavirusu, koji obično izaziva respiratorne bolesti, WHO je izdala uputu stanovništvu kako zaštiti sebe i one u svom okruženju od obolijevanja: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Sadržaj dostupan na web stranici WHO uključuje materijale pogodne za dijeljenje putem društvenih mreža, a u pogledu standardnih preporuka WHO-a stanovništvu o načinima za smanjenje izloženosti i prijenosa bolesti, što uključuje respiratornu i higijenu ruku, te sigurne prakse koje se odnose na hranu.

Istraga je u tijeku, kako bi se procijenio izvor epidemije, model(i) transmisije i razmjer infekcije. Dostupni dokazi vezano za novi 2019-nCoV virus, kao i prethodna iskustva s drugim koronavirusima (SARS-CoV i MERS-CoV) te respiratornim virusima (npr. aviarna influenca) sugeriraju mogućnost zoonotske transmisije tj. prijenosa 2019-nCoV-a. Iz navedenoga razloga, WHO je objavila preporuke za smanjivanje rizika od transmisije novoga patogena sa životinja na ljude na tržnicama na kojima se prodaju žive životinje (preporuke).

Tehničke smjernice WHO  za praćenje i definiranje slučaja, za laboratorije, za kliničko upravljanje kod sumnje na novi koronavirus, smjernice za kućnu njegu pacijenata oboljelih od novog koronavirusa, prevenciju infekcije i kontrolu, obavještavanje o riziku, liste podataka koje se odnose na bolest i smjernice za smanjivanje prijenosa sa životinja na ljude, dostupne su putem sljedeće poveznice: web stranica WHO

Posredstvom web stranice WHO-a također je omogućen pristup izvješćima o trenutačnom stanju koji se redovito ažuriraju i objavljuju.

Na temelju trenutačno dostupnih informacija, koje se odnose na ovaj slučaj, WHO savjetuje da se ne primjenjuju restriktivne mjere na trgovinu sa Kinom

U svjetlu dostupnih dokaza i prethodnog iskustva, WHO daje sljedeće opće preporuke:

Kao opću mjeru opreza, svatko tko posjećuje tržnice živih životinja, svježeg mesa, ribe i proizvoda od njih, trebao bi prakticirati opće higijenske mjere, uključujući redovito pranje ruku sapunom i pitkom vodom nakon dodirivanja životinja i životinjskih proizvoda, izbjegavati doticati oči, nos ili usta rukama i izbjegavati kontakt s bolesnim životinjama ili pokvarenim životinjskim proizvodima. Treba strogo izbjegavati svaki kontakt s drugim životinjama koje možda žive na tržnicama (npr., mačke i psi lutalice, glodari, ptice, šišmiši). Također bi trebalo paziti da se izbjegne kontakt s potencijalno kontaminiranim životinjskim otpadom ili tekućinom na tlu ili konstrukcijama prodavaonica i objekata na tržnicama.

Konzumiranje sirovih ili nedovoljno skuhanih životinjskih proizvoda treba izbjegavati. Sa sirovim mesom, mlijekom ili životinjskim organima treba postupati pažljivo, kako bi se izbjegla unakrsna kontaminacija nekuhanom hranom, prema dobrim praksama u području sigurnosti hrane.

Preporuke za rizične skupine

Dok se ne dozna više o 2019-nCoV, smatra se da su osobe koje već imaju zdravstvene probleme pod većim rizikom od obolijevanja. Stoga pojedinci s već postojećim zdravstvenim problemima, trebaju izbjegavati tržnice na kojima se prodaju žive životinje, izbjegavati ulične i divlje životinje te ne bi smjeli jesti sirovo meso životinja. Takve bi preporuke trebalo distribuirati i putnicima i turistima koji imaju zdravstvene probleme.

Radnici klaonica, veterinari zaduženi za inspekciju životinja i hrane na tržnicama, radnici na tržnici i oni koji rukuju živim životinjama i životinjskim proizvodima trebali bi prakticirati dobru osobnu higijenu, uključujući učestalo pranje ruku nakon dodirivanja životinja i životinjskih proizvoda. Trebali bi razmotriti nošenje zaštitnih odijela, rukavica, maski tijekom profesionalnog rukovanja životinjama i svježim životinjskim proizvodima. Opremu i radne stacionare treba često dezinficirati, barem jednom dnevno. Zaštitnu odjeću treba ukloniti nakon rada i svakodnevno prati. Radnici bi trebali izbjegavati izlaganje članova svojih obitelji prljavoj radnoj odjeći, obući ili drugim predmetima koji su mogli doći u dodir s potencijalno kontaminiranim materijalom. Zbog toga se preporučuje da zaštitna odjeća i predmeti ostanu na radnom mjestu radi svakodnevnog pranja.

Na temelju dostupnih informacija, nije poznato ima li 2019-nCoV bilo kakav utjecaj na zdravlje životinja niti su zabilježeni slučajevi obolijevanja kod ijedne od životinjskih vrsta. Kao opću preporuku, bolesne životinje nikada ne treba klati radi konzumacije; mrtve životinje treba sigurno zakopati ili uništiti i izbjegavati kontakt s njihovim tjelesnim tekućinama bez zaštitne odjeće. Veterinari bi trebali održavati pripravnost na visokoj razini i prijavljivati neuobičajene slučajeve bolesti otkrivene kod bilo koje životinjske vrste prisutne na tržnicama.