Opunomoćenik društva „Mars Wrigley’s Confectionery“ obavijestio je Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine da je, zbog utvrđene prisutnosti etilen oksida u aditivu koji je korišten u proizvodnji, pokrenut postupak povlačenja s tržišta Bosne i Hercegovine sljedećih sladolednih proizvoda: SNICKERS Xtra Ice bar, pakiranje od 66 g, najbolje upotrijebiti do: 31.01.2023., LOT: 108E3DOE02; SNICKERS Xtra […]
Vijesti
Predstavnici Instituta za higijenu i tehnologiju mesa i Veterinarskog fakulteta posjetili Agenciju
Izaslanstvo Instituta za higijenu i tehnologiju mesa i Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu posjetilo je 23. srpnja 2021. godine Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Tom prigodom, dr.sci. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine održao je radni sastanak s dr Vesnom Ž. Đorđević, ravnateljicom Instituta za higijenu i tehnologiju mesa […]
Kampanja „Zaustavite afričku svinjsku kugu“ dobitnik nagrade za izvrsnost u komunikaciji
Kampanja „Zaustavite afričku svinjsku kugu“ koju je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u 2020. godini provela u devet zemalja Jugoistočne Europe, među kojima je Bosna i Hercegovina, dobitnik je nagrade Europskog ombudsmana za dobru upravu u kategoriji „izvrsnost u komunikaciji“. Nagradu za dobru upravu Europski ombudsman dodjeljuje svake dvije godine, počevši od 2017. godine. […]
Donesen Pravilnik o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla
Pravilnik o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla donesen je, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, na 41. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 24. lipnja 2021. godine. Navedenim pravilnikom određuju se najveće razine ostataka pesticida (Maximum Residue Levels, MRL) u […]
7. lipnja, Svjetski dan sigurnosti hrane
U skladu s Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda usvojenom 2018. godine, 7. lipnja proglašen je Svjetskim danom sigurnosti hrane. Cilj Svjetskog dana sigurnosti hrane je privlačenje pozornosti javnosti i poticanje mjera prevencije, otkrivanja i upravljanja epidemijama uzrokovanim hranom, te davanje podrške sigurnoj opskrbi hranom, zdravlju ljudi, gospodarskom napretku, poljoprivredi, pristupu tržištu, turizmu i održivom razvoju. […]
Xylella fastidiosa: Primijenjena istraživanja su ključ uspjeha
Znanstvenici i drugi zainteresirani dionici iz više od 60 zemalja sudjelovali su na on-line konferenciji na kojoj je razmatran značaj primijenjenih istraživanja u suzbijanju bakterije Xylella fastidiosa, biljne štetočine koja ima razarajući učinak na europsku poljoprivredu od 2013. godine kada je prvi put identificirana u regiji . Zaključeno je da je osobito velik napredak ostvaren […]