COVID-19 i sigurnost hrane: Smjernice za poduzeća u prehrambenom sektoru

17. travnja 2020.

Pandemija uzrokovana koronavirusom (COVID-19) ima značajan utjecaj i na prehrambeni sektor.  Kako bi se očuvalo povjerenje potrošača da će hrana biti sigurna i dostupna potrebno je omogućiti neometano kretanje hrane duž prehrambenog lanca. Jedan od bitnih preduvjeta za uspješno prevladavanje pandemije COVID-19 je očuvanje zdravlja svih osoba uposlenih u proizvodnji hrane i lancu opskrbe hranom. […]

Ostaci pesticida u hrani u EU i BiH u 2018. godini

14. travnja 2020.

Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) objavila je Izvješće o ostacima pesticida u hrani u Europskoj uniji u 2018. godini. Izvješće se temelji na podacima dobijenim  u sklopu službenih nacionalnih kontrolnih planova koje provode države članice EU, Island i Norveška i uključuje ciljano i nasumično uzrokovanje. U 2018. godini, od ukupno […]

EFSA:  Povodom Međunarodne godine zdravlja bilja pokrenuta specijalizirana web stranica

6. travnja 2020.

Biljke koje čine oko 80 posto naše prehrane  izložene su djelovanju različitih štetočina. Prema procjenama Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda ( United Nations Food and Agriculture Organization, UN FAO), na godišnjoj razini propadne oko 40% usjeva. Milijuni ljudi zbog toga pate od gladi, a istovremeno nastaje velika šteta za poljoprivredu i okoliš. Faktori […]

WHO: Temeljne mjere zaštite od novog koronavirusa (2019- nCoV)

28. ožujka 2020.

Agencija za sigurnost hrane Bosne  Hercegovine, praćenjem i prenošenjem najnovijih informacija Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization, WHO) o pandemiji COVID-19, nastoji dati doprinos informiranju građana Bosne i Hercegovine o načinima sprječavanja širenja navedene bolesti.  Većina ljudi koji se zaraze imaju blaži oblik bolesti i oporave se, ali kod nekih se može razviti i teža […]

WHO: Savjeti za javnost o koronavirusnoj bolesti (COVID-2019) -razbijmo mitove

23. ožujka 2020.

COVID-19 virus se može prenijeti u područjima s vrućom i vlažnom klimom. Iz dosadašnjih dokaza virus COVID-19 može se prenijeti u svim područjima, uključujući područja s vrućim i vlažnim vremenom. Bez obzira na klimu, usvojite mjere zaštite ako živite ili putujete u područje koje prijavljuje COVID-19. Najbolji način da se zaštitite od COVID-19 je često […]

Obavijest o trenutačnom režimu rada Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine

20. ožujka 2020.

U skladu s „Odlukom o postupanju institucija BiH u vezi s prijetnjom opasnosti po život i zdravlje uposlenih uzrokovanih prisutnošću virusa Covid – 19“ koja je donesena na 5. izvanrednoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 17. ožujka 2020. godine, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine propisala je interne procedure kojima se osigurava […]