Za potrebe EU Twinning projekta „Podrška EU jačanju kapaciteta i postupnom usklađivanju sektora sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini s Acquis“ raspisan je oglas za dva radna mjesta, i to pomoćnika rezidentnog twinning savjetnika i prevoditelja. Projekt provodi konzorcij predvođen Državnom službom za hranu i veterinarstvo Republike Litvanije u kojem također sudjeluju Ministarstvo poljoprivrede Mađarske, […]
Vijesti
ICMSF: Ne postoje dokumentirani dokazi da je hrana značajan izvor i/ili put prijenosa virusa SARS-CoV-2
Međunarodno povjerenstvo za mikrobiološke specifikacije za hranu (International Commission on Microbiological Specifications for Foods, ICMSF) objavilo je 3. rujna 2020. godine „Mišljenje o SARS-CoV-2 i njegovoj vezi sa sigurnošću hrane“. U dokumentu se, između ostalog, navodi da je COVID-19 uzrokovao velike poremećaje u proizvodnji, trgovini i distribuciji hrane, a u nekoliko regija širom svijeta to […]
EFSA: Kampanja „Zaustavite afričku svinjsku kugu“ u zemljama Jugoistočne Europe
Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) pokrenula je veliku kampanju s ciljem podizanja svijesti javnosti i pružanja pomoći u zaustavljanju širenja afričke svinjske kuge na području jugoistočne Europe. Kampanja je usmjerena na zemlje koje je EFSA, na temelju procjene rizika (link na dokument), identificirala kao rizične zbog njihove blizine zemljama u […]
Kod prakse za smanjenje kontaminacije hrane policikličnim aromatskim ugljikovodicima iz procesa dimljenja i izravnog sušenja
Postupci poput dimljenja i izravnog sušenja pružaju širok izbor tekstura i okusa hrane, a samim tim i širi izbor za potrošače. Mnoge vrste dimljene i sušene hrane tradicionalne su prehrambene namirnice, a navedeni postupci upotrebljavaju se za produženje vremena skladištenja, održavanje kvalitete i pružanje okusa i konzistencije potrebne potrošačima. Produženje roka trajanja može utjecati i […]
EFSA: Znanstveno mišljenje o glikoalkaloidima u hrani i hrani za životinje
Na zahtjev Europske komisije, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) provela je procjenu rizika od glikoalkaloida u hrani i hrani za životinje, osobito u krumpiru i proizvodima od krumpira. Glikoalkaloidi su spojevi koji se na prirodan način javljaju u vrstama porodice Solanaceae (pomoćnice) u koju spadaju krumpir, rajčica i patlidžan. Glikoalkaloidi imaju važnu ulogu u […]
Preporuke potrošačima za prevenciju COVID-19
Sukladno mišljenju Europske agencije za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA), kao i nacionalnih mjerodavnih tijela za sigurnost hrane u Europi i svijetu, dosad nema dokaza da je hrana vjerojatni izvor ili put prijenosa virusa koji je uzrokovao pandemiju koronavirusa COVID-19. S obzirom na svakodnevni kontakt s hranom, mnogi potrošači zainteresirani su i za […]