Svjetski dan sigurnosti hrane

5. lipnja 2020.

U skladu s Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 7. lipnja se širom svijeta obilježava Svjetski dan sigurnosti hrane. Na taj način želi se usmjeriti pozornost javnosti na značaj sigurnosti hrane za zdravlje ljudi i gospodarstvo. Cilj je potaknuti aktivnosti koje će pomoći u prevenciji, otkrivanju i upravljanju rizicima podrijetlom iz hrane te dati doprinos sigurnoj […]

U Registar hrane za posebne prehrambene potrebe uneseni podaci za 225 proizvoda

3. lipnja 2020.

U skladu s odredbama Pravilnika o hrani za posebne prehrambene potrebe („Službeni glasnik BiH“, broj 72/11), Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine objavila je na svojoj web stranici Registar hrane za posebne prehrambene potrebe koja je stavljena na tržište Bosne i Hercegovine. Registar se ažurira postupno po prijemu podataka od mjerodavnih tijela entiteta i […]

Održan sastanak ravnatelja Agencije i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

1. lipnja 2020.

Dr.sci. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, održao je 29. svibnja u Banja Luci sastanak s prof.dr. Borisom Pašalićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske. Na sastanku je razgovarano o suradnji Agencije i Ministarstva u provedbi zajedničkih aktivnosti čiji je cilj zaštita zdravlja i interesa potrošača. S tim […]

FAO: 10 stvari koje subjekti u poslovanju s hranom trebaju znati o sigurnosti hrane i COVID-19

20. svibnja 2020.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) na različite načine sudjeluje u odgovoru na pandemiju COVID-19. FAO, pored ostaloga, pruža zemljama savjete o politikama iz svoje mjerodavnosti te priprema i dijeli smjernice i najbolje prakse o sigurnosti hrane. U okviru navedenih aktivnosti pripremljen je pamflet pod […]

Objavljena dva izvješća o kumulativnoj procjeni rizika od ostataka pesticida u hrani

14. svibnja 2020.

Rizik za potrošače uslijed izloženosti ostacima pesticida u hrani trenutačno se procjenjuje za svaku supstancu pojedinačno. Međutim, mnogi pesticidi imaju sličan učinak i njihov utjecaj na ljudsko zdravlje može biti veći u kombinaciji, nego individualno. Stoga je Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) razvila metodologiju za provedbu kumulativne procjene rizika (Cumulative […]

EFSA: Tehničko izvješće o izvorima podataka o bolestima životinja u Bosni i Hercegovini

8. svibnja 2020.

Mapiranje izvora podataka o bolestima životinja u zemljama Europske unije i  pretpristupnim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu, jedna je od aktivnosti SIGMA projekta koji provodi Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA). Više informacija o SIGMA projektu možete pronaći ovdje. Cilj navedene aktivnosti je identifikacija mjerodavnih tijela za upravljanje podacima o bolestima životinja […]