Obuka na temu „Primjena načela HACCP (opći zahtjevi i praktični primjeri) za subjekte u poslovanju s hranom“ održana je u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u razdoblju od 28. lipnja do 1. srpnja 2022. godine u Visokom. Obuka je organizirana u sklopu IPA 2018 Twinning projekta „Podrška EU izgradnji kapaciteta i postupnom […]
Vijesti
Potpisan Sporazum o suradnji Agencije za sigurnost hrane BiH i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica
Ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dr.sci Džemil Hajrić i ravnatelj Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) dr. Senad Huseinagić potpisali su Sporazum o suradnji kojim je definirana znanstveno-istraživačka i stručna suradnja s ciljem unaprjeđenja sustava sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini, a osobito u području praćenja antimikrobne rezistencije. Sporazum je […]
IPA 2018 Twinning projekt: Održana ekspertska misija o procjeni rizika za kroničnu izloženost ostacima pesticida
Ekspertska misija na kojoj su razmatrane i revidirane procedure koje Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine provodi pri procjeni rizika za kroničnu izloženost ostacima pesticida održana je u razdoblju od 6.-10. lipnja 2022. godine u Mostaru. Na ekspertskoj misiji koju je predvodio Alberto Mantovanni (Institut za zdravstvo, Italija) sudjelovali su službenici Sektora za znanstvenu […]
Sudjelovanje predstavnika Agencije na međunarodnim skupovima u povodu Svjetskog dana sigurnosti hrane
Predstavnici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine sudjelovali su u razdoblju od 6. – 10. lipnja 2022. godine na međunarodnim skupovima organiziranim u povodu Svjetskog dana sigurnosti hrane na kojima su promovirane aktivnosti Agencije za sigurnost hrane BiH. Dr.sci Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane BiH, bio je jedan od panelista na konferenciji […]
Svjetski dan sigurnosti hrane
Uz slogan “Sigurnija hrana, bolje zdravlje”, 7. lipnja širom svijeta obilježava se kao Svjetski dan sigurnosti hrane. Sigurna hrana jedan je od najvažnijih čimbenika dobrog zdravlja. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), na godišnjoj razini svaki deseti stanovnik Zemlje suočava se s oboljenjima čiji je uzrok ili put prijenosa hrana. Nesigurna hrana utječe i na […]
Zajednička kampanja zemalja članica EU i EFSA-e „EU bira sigurnu hranu“
Kakva je razlika između oznake „upotrebljivo do“ i „najbolje upotrijebiti do“ na deklaracijama hrane? Postoje li pravila higijene kojih bismo se trebali pridržavati kako bi naše obitelji bile sigurne? Trebamo li biti zabrinuti zbog prehrambenih aditiva? To su neka od pitanja europskih potrošača na koja odgovara kampanja „EU bira sigurnu hranu“ (#EUChooseSafeFood), i to kroz […]