Kakva je razlika između oznake „upotrebljivo do“ i „najbolje upotrijebiti do“ na deklaracijama hrane? Postoje li pravila higijene kojih bismo se trebali pridržavati kako bi naše obitelji bile sigurne? Trebamo li biti zabrinuti zbog prehrambenih aditiva? To su neka od pitanja europskih potrošača na koja odgovara kampanja „EU bira sigurnu hranu“ (#EUChooseSafeFood), i to kroz […]
Vijesti
Predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica posjetili Agenciju za sigurnost hrane BiH
Prim. dr Senad Huseinagić, ravnatelj Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i mr.sc. Muhamed Gladan, rukovoditelj Veterinarskog zavoda, boravili su 19. travnja 2022. godine u službenom posjetu Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine gdje su održali sastanak s dr.sc. Džemilom Hajrićem, ravnateljem Agencije i suradnicima. Razgovarano je o dosadašnjoj suradnji Agencije i Instituta, […]
Održana ekspertska misija o sustavu registracije zaštićenih oznaka
Ekspertska misija o sustavu registracije zaštićenih oznaka prehrambenih proizvoda održana je u razdoblju od 11.-15. travnja 2022. godine u Mostaru. Misija je organizirana u sklopu IPA Twinning projekta „Podrška EU izgradnji kapaciteta i postupnom usklađivanju u sektoru sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini s pravnom stečevinom EU”. Stručnjaci iz Ministarstva poljoprivrede, hrane i šumarstva Republike […]
EFSA/ECDC: 150 potvrđenih i vjerojatnih slučajeva Salmonella Typhimurium u 10 zemalja
Čokoladni proizvodi proizvedeni u tvornici jednog poduzeća u Belgiji identificirani su kao izvor izbijanja Salmonella u više zemalja, navodi se u zajedničkoj brzoj procjeni izbijanja bolesti koju su proveli Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC). […]
Globalna uzbuna INFOSAN mreže WHO: Moguća povezanost čokoladnih proizvoda s oboljenjima uzrokovanim Salmonella Typhimurium u više zemalja
Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organisation, WHO) obaviještena je 27. ožujka 2022. godine o klasteru Salmonella Typhimurium s neidentificiranim izvorom na području Ujedinjenog kraljevstva (United Kingdom, UK). Slučajevi s genetskom podudarnošću s klasterom slučajeva u UK također su identificirani u više zemalja, uglavnom u Europi. Epidemiološkim nalazima i molekularnom tipizacijom, izbijanje bolesti povezano je s […]
Obavijest o dobrovoljnom opozivu određenih serija „Kinder“ proizvoda
Obavještavamo potrošače da je Ferrero d.o.o. Zagreb, zbog mjera predostrožnosti, pokrenuo dobrovoljni opoziv određenih serija “Kinder” proizvoda s tržišta Bosne i Hercegovine, i to: “Kinder Schokobons White”, 200g, L337R03, rok trajanja: 16.07.2022.; “Kinder Schokobons White”, 200g, L354R03, rok trajanja: 02.08.2022.; “Kinder Schokobons”, 46g, L291RZD-KX, rok trajanja: 31.05.2022.; “Kinder Schokobons”, 46g, L296RZD-LE, rok trajanja: 07.06.2022.; “Kinder […]