Vodič za sigurno rukovanje hranom u ugostiteljstvu i avanturističkom turizmu, čiji je cilj osiguravanje odgovarajućih zdravstvenih i sigurnosnih standarda za građane i posjetitelje Bosne i Hercegovine, predstavljen je 13. prosinca 2021. godine, u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u Sarajevu. Vodič može služiti kao podsjetnik […]
Vijesti
Smjernice za označavanje datuma i srodne informacije o hrani: prvi dio (označavanje datuma)
Na zahtjev Europske komisije, Panel za biološke opasnosti (BIOHAZ) Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) pripremio je znanstveno mišljenje sa smjernicama za označavanje datuma i srodnih informacija o hrani. Smjernice su namijenjene subjektima u poslovanju s hranom, a povezane su s primjenom Uredbe (EU) 1169/2011 kao sastavnog dijela njihovih sustava upravljanja sigurnošću hrane (FSMS). Smjernice […]
EFSA: Rizik od širenja bakterija otpornih na antibiotike u prijevozu životinja
Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) započela je novu procjenu rizika od širenja bakterija otpornih na antibiotike tijekom prijevoza životinja. Procjena, koja je pokrenuta na zahtjev Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta, bit će usmjerena na rizik od širenja rezistentnih zoonotskih bakterija među peradi, svinjama i govedima […]
„Jesenska škola EFSA-e: Načela i praktični aspekti procjene rizika u području sigurnosti hrane“
Drugo izdanje „Jesenske škole“, koja je dio partnerske inicijative Europske agencije za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) usmjerene na mlade stručnjake i znanstvenike iz pretpristupnih zemalja, održano je 9. i 10. studenoga 2021. godine. „Načela i praktični aspekti procjene rizika u području sigurnosti hrane“ tema je ovogodišnjeg izdanja škole na kojem je sudjelovalo […]
Posjet studenata Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine
Dana 16. studenoga 2021. godine Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine posjetili su studenti Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, studijskog programa Sanitarno inženjerstvo. Značaj ovog posjeta ogleda se u činjenici da studenti, u okviru nastavnog plana i programa, kroz različite predmete izučavaju područje hrane, a osobito sigurnost hrane duž cjelokupnog prehrambenog lanca, baziran […]
FAO projekt u BiH: Jačanje administrativnog sustava za upravljanje i podršku zaštite oznake zemljopisnog podrijetla
Zemljopisna oznaka (ZO) je znak koji se koristi na proizvodima koji imaju određeno zemljopisno podrijetlo i koji imaju kvalitetu ili ugled koji su posljedica tog podrijetla. Da bi mogao funkcionirati kao zemljopisna oznaka, znak mora identificirati proizvod s podrijetlom na određenom mjestu. Osim toga, kvaliteta, karakteristike ili ugled proizvoda trebali bi u velikoj mjeri ovisiti […]