VM BiH: Doneseni propisi o registraciji oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla hrane

18. listopada 2016.

Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 77. sjednici održanoj 13. listopada 2016. godine, donijelo Odluku o davanju ovlasti pravnim osobama za područje oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla prehrambenih proizvoda i Odluku o visini naknade za postupak registracije oznake izvornosti i oznake zemljopisnog podrijetla hrane. […]

Svjetski dan hrane

15. listopada 2016.

U spomen na dan utemeljenja Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), 16. listopada obilježava se kao Svjetski dan hrane. Ove godine Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu je odlučila skrenuti pozornost javnosti na utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu i hranu, te je moto Svjetskoga dana hrane 2016. ˝Klima se mijenja. Hrana i poljoprivreda, također, […]

Ravnatelj Agencije na 30. zasjedanju CCEURO

10. listopada 2016.

Mr.sc. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, sudjelovao je na 30. zasjedanju Koordinacijskog odbora FAO/WHO za Europu (CCEURO), koje je održano u razdoblju od 3.-7. listopada 2016. godine u Astani, Kazahstan. Antimikrobna rezistencija iz perspektive sigurnosti hrane bila je jedna od ključnih tema zasjedanja CCEURO, te je ovom prigodom konstatirano da […]

Ekspertska misija i radionica na temu „Obveze subjekata u poslovanju s hranom u informiranju potrošača za svježe, rashlađeno i smrznuto meso“

10. listopada 2016.

S ciljem jačanja kapaciteta nadležnih institucija i subjekata u poslovanju s hranom u Bosni i Hercegovini za provedbu propisa o pružanju obavijesti potrošačima o hrani koje je na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine donijelo Vijeće ministara BiH, uz podršku Opće uprave Europske komisije za proširenje, posredstvom instrumenta TAIEX, u razdoblju od 3. […]

EFSA: Završena reevaluacija boja

30. rujna 2016.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) obavila je reevaluaciju svih boja koje su do 2009. godine odobrene za uporabu u hrani na području Europske unije. Na kraju reevaluacije, eksperti EFSA-e zaključili su kako dostupni podaci o titanij dioksidu (E171) u hrani ne ukazuju na povezanost sa zdravljem potrošača. Međutim, preporučili su da se provedu nova […]

UN i EFSA o problemu antimikrobne otpornosti

23. rujna 2016.

Svjetski lideri usuglasili su na sastanku na visokoj razini održanom u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku održanom 21. rujna 2016. godine stav da je za rješavanje rastućeg problema antimikrobne otpornosti potreban sveobuhvatan, multisektorski pristup. Doprinos borbi protiv antimikrobne otpornosti kroz osiguravanje znanstvenih savjeta o rizicima po zdravlje ljudi i životinja povezanima sa širenjem i […]