Potpisan Memorandum o saradnji sa Upravom za neizravno oporezivanje BiH

18. listopada 2016.

Mr.sc. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, potpisao je Memorandum o međusobnoj suradnji s predstavnicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH u cilju ubrzanja carinskog postupka i protoka roba. Memorandum je potpisan 14. listopada 2016. godine  u Banja Luci. Ovaj dokument, pored ostalog, omogućuje ubrzanje i pojednostavljenje inspekcijske i carinske procedure, uspostavljanje […]

VM BiH: Doneseni propisi o registraciji oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla hrane

18. listopada 2016.

Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 77. sjednici održanoj 13. listopada 2016. godine, donijelo Odluku o davanju ovlasti pravnim osobama za područje oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla prehrambenih proizvoda i Odluku o visini naknade za postupak registracije oznake izvornosti i oznake zemljopisnog podrijetla hrane. […]

Svjetski dan hrane

15. listopada 2016.

U spomen na dan utemeljenja Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), 16. listopada obilježava se kao Svjetski dan hrane. Ove godine Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu je odlučila skrenuti pozornost javnosti na utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu i hranu, te je moto Svjetskoga dana hrane 2016. ˝Klima se mijenja. Hrana i poljoprivreda, također, […]

Ravnatelj Agencije na 30. zasjedanju CCEURO

10. listopada 2016.

Mr.sc. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, sudjelovao je na 30. zasjedanju Koordinacijskog odbora FAO/WHO za Europu (CCEURO), koje je održano u razdoblju od 3.-7. listopada 2016. godine u Astani, Kazahstan. Antimikrobna rezistencija iz perspektive sigurnosti hrane bila je jedna od ključnih tema zasjedanja CCEURO, te je ovom prigodom konstatirano da […]

Ekspertska misija i radionica na temu „Obveze subjekata u poslovanju s hranom u informiranju potrošača za svježe, rashlađeno i smrznuto meso“

10. listopada 2016.

S ciljem jačanja kapaciteta nadležnih institucija i subjekata u poslovanju s hranom u Bosni i Hercegovini za provedbu propisa o pružanju obavijesti potrošačima o hrani koje je na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine donijelo Vijeće ministara BiH, uz podršku Opće uprave Europske komisije za proširenje, posredstvom instrumenta TAIEX, u razdoblju od 3. […]

EFSA: Završena reevaluacija boja

30. rujna 2016.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) obavila je reevaluaciju svih boja koje su do 2009. godine odobrene za uporabu u hrani na području Europske unije. Na kraju reevaluacije, eksperti EFSA-e zaključili su kako dostupni podaci o titanij dioksidu (E171) u hrani ne ukazuju na povezanost sa zdravljem potrošača. Međutim, preporučili su da se provedu nova […]