EFSA i ECDC: Objavljen izvještaj „One Health“ za 2022. godinu

Kampilobakterioza i salmoneloza bile su najčešće prijavljene zoonoze kod ljudi u Evropskoj uniji u 2022. godini Međutim, broj slučajeva i dalje je bio manji nego u 2018. i 2019. godini koje su prethodile pandemiji COVID-19. Povećan broj infekcija bilježi se kod bolesti koju uzrokuje virus Zapadnog Nila. Ove informacije o zoonozama objavljene su u posljednjem godišnjem izvještaju Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) o zoonozama „One Health“.

Broj prijavljenih slučajeva kampilobakterioze, koja je najčešće prijavljena zoonoza, ostao je stabilan u 2022. u usporedbi s prethodnom godinom, s 137.107 slučajeva. Najčešći izvor zaraze bilo je pileće meso.

Salmoneloza je bila druga najviše prijavljena zoonotska bolest, sa 65 208 slučajeva u 2022. u usporedbi sa 60 169 u 2021 godini. Devetnaest država članica i Ujedinjeno Kraljevstvo (Sjeverna Irska) uspješno je ispunilo sve postavljene ciljeve za smanjenje prisustva Salmonella kod peradi, što je najveći broj od 2018. godine kada je 14 država članica ispunilo sve ciljeve.

Porast infekcija virusom Zapadnog Nila

2022. je bila godina s drugim najvećim brojem slučajeva infekcija virusom Zapadnog Nila ikad zabilježenim u EU (1133 slučaja), a 2018. je ostala godina s najvećim brojem dosad (1.612 slučajeva).

“Klimatske promjene utječu na povećanje broja vektorskih bolesti. Zato je danas „Jedno zdravlje“ (eng. One Health), pristup koji uključuje procjene rizika za ljude i životinje koji se treba koristiti u budućnosti “, rekao je Frank Verdonk, voditelj EFSA-inog Odjela za biološke opasnosti i zdravlje i dobrobit životinja.

Godine 2022. u EU-u je na virus Zapadnog Nila bilo pozitivno 431 ptica i 166 konja, što je gotovo dvostruko više nego u prethodnoj godini. Virus je također proširio svoje geografsko područje, te je utvrđen u prethodno nezahvaćenim područjima (jugozapadna Francuska, sjeverna Njemačka i južna Italija).

Ovaj izvještaj ne obrađuje samo pojedinačno prijavljene slučajeve bolesti, već istražuje i epidemije izazvane hranom (epidemijom se smatra slučaj kada se najmanje dvije osobe zaraze istom bolesti od konzumiranja iste zaražene hrane).

Broj prijavljenih epidemija izazvanih hranom u EU povećao se za 44 %, odnosno s 4005 u 2021. na 5763 u 2022., dosežući slične nivoe kao prije pandemije COVID-19, te uzrokujući najveći broj smrtnih slučajeva povezanih s epidemijom u zadnjih deset godina (64). Smrtni slučajevi najviše se pripisuju bakteriji Listeria monocytogenes, a povezani su s različitim vrstama hrane, od mesa i mliječnih proizvoda do ribe i povrća. Sve češća upotreba analitičke metode sekvenciranja cijelog genoma vjerovatno je povećala osjetljivost nadzora, čime se povećala mogućnost otkrivanja epidemija u državama članicama.

Izvještaj je dostupan na sljedećem linku:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2023.8442