Prirodne mineralne, prirodne izvorske i stone vode

Prirodna mineralna voda i prirodna izvorska voda

Na osnovu člana 37. Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama (“Službeni glasnik BiH”, br. 26/10 i 32/12), Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je objavila Listu priznatih prirodnih mineralnih voda i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini koja je objavljena u “Službeni glasnik BiH”, broj 21/22 dana 12.04.2022. godine.

Listu priznatih prirodnih mineralnih voda i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini možete preuzeti na ovom linku.

Stona voda

Na osnovu člana 19. stav (3) Pravilnika o stonim vodama (“Službeni glasnik BiH”, br. 40/10 i 43/10), Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je objavila Listu stonih voda u Bosni i Hercegovini koja je objavljena u “Službeni glasnik BiH”, broj 21/22 dana 12.04.2022. godine.

Listu stonih voda u Bosni i Hercegovini možete preuzeti na ovom linku.

Postupak priznavanja

U cilju implementacije Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama („Službeni glasnik BiH“, br. 26/10 i 32/12), a kako bi se subjekti u poslovanju s hranom na najbolji način upoznali sa postupkom priznavanja prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, donijela je Uputstvo o postupku priznavanja prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini, koje možete preuzeti na ovom linku.

Obrazac zahtjeva za priznavanje prirodne mineralne, prirodne izvorske vode, možete preuzeti na ovom linku.

Obrazac za upis u registar stonih voda, možete preuzeti na ovom linku.

U postupku po zahtjevu, podnosilac je obavezan uplatiti administrativnu taksu. Način popunjavanja uplatnica propisan je Uputstvom o popunjavanju uplatnice za uplatu administrativne takse u postupku priznavanja prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda u Bosni i Hercegovini, koji možete preuzeti na ovom linku.