Bez GMO-a

Smjernice za utvrđivanje procesa proizvodnje i obilježavanja hrane proizvedene bez genetski modificiranih organizama (GMO) nastale su kao rezultat sastanka ministara odgovornih za poljoprivredu u široj regiji Dunava, koji je održan na inicijativu Ministarstva poljoprivrede i okoliša Republike Slovenije i Dunav soja inicijative 23. augusta 2013. u Moravskim Toplicama, a na kojem se razgovaralo o implikacijama regionalne saradnje za proteinsku sigurnost u dunavskoj regiji. Ministri su potpisali zajedničku deklaraciju u kojoj su se, između ostalog, saglasili da treba „naglasiti slobodu izbora potrošača uspostavljanjem transparentnog međunarodnog standarda za praćenje proizvodnje, kontrolu i sistem certificiranja označavanja proizvoda oznakom ”bez GMO-a” (GMO-free), za proizvode na bazi biljaka, prerađevine i proizvode životinjskog porijekla“.

Tim iz Savezne agencije za okoliš iz Austrije (Umweltbundesamt), u bliskoj saradnji s Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ) i Dunav soja inicijative, bio je odgovoran za koordinaciju i predsjedavanje participativnim stručnim procesom uspostavljanja standarda za označavanje prehrambenih proizvoda bez GMO-a, kao i povezanog sistema kontrole za dunavsku regiju.

Uz podršku GIZ-ovog projekta čiji je cilj jačanje ekonomske, ekološke i socijalno održive proizvodnje soje bez GMO-a u odabranim područjima dunavske regije, osnovana je Tehnička radna grupa Bosne i Hercegovine za pregled i razmatranje predloženog obilježavanja hrane proizvedene bez GMO-a i kontrole proizvodnje bez GMO-a zasnovane na riziku. U Tehničkoj radnoj grupi bili su predstavnici: Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Vijeća za GMO Bosne i Hercegovine.

Finalni tekstovi smjernica pod nazivom:

  • Standard za utvrđivanje procesa proizvodnje i obilježavanje hrane proizvedene bez genetski modificiranih organizama (GMO),
  • Standard za kontrolu proizvodnje bez genetski modificiranih organizama (GMO) zasnovane na riziku;

dostavljeni su zemljama dunavske regije radi primjene, naročito zemljama koje još nemaju vlastite nacionalne pristupe za označavanje i kontrolu proizvoda bez GMO-a.

Pozvane su sve ostale evropske zemlje, koje su zainteresirane za uspostavljanje sistema obilježavanja i kontrolu proizvoda bez GMO-a, da koriste ove finalne tekstove smjernica.

  • Smjernice za utvrđivanje procesa proizvodnje i obilježavanja hrane proizvedene bez genetski modificiranih organizama (GMO), dostupne na slijedećem linku
  • Smjernice za kontrolu proizvodnje bez genetski modificiranih organizama (GMO) zasnovane na riziku, dostupne na slijedećem linku

U cilju informisanja zainteresovanih strana činimo Vam dostupnim: