L. monocytogenes: Tehnički izvještaj i preporuke EFSA i ECDC

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavili su 2. jula 2018. godine ažurirani tehnički izvještaj u kojem se zamrznuti kukuruz, a moguće i drugo zamrznuto povrće, navodi kao vjerovatni izvor oboljenja u više zemalja uzrokovanih bakterijom Listeria monocytogenes. U periodu od 2015. – 8. juna 2018. godine u Austriji, Danskoj, Finskoj, Švedskoj i Ujedinjenom kraljevstvu prijavljeno je 47 slučajeva oboljenja, uključujući devet smrtnih slučajeva.

Dostupne informacije potvrđuju da je hrana kontaminirana u tvornici u Mađarskoj. Međutim, potrebno je nastaviti istragu, uključujući temeljito uzorkovanje i analize, kako bi se utvrdila tačna mjesta kontaminacije u mađarskoj tvornici. Ova preporuka odnosi se i na druge kompanije koje su u vlasništvu iste komercijalne grupe ukoliko se otkrije kontaminacija pogona za preradu.

Mađarski ured za sigurnost lanca ishrane zabranio je 29. juna 2018. godine stavljanje na tržište svih vrsta zamrznutog povrća i mješavina zamrznutog povrća koje je proizvedeno u navedenoj tvornici između augusta 2016. i juna 2018. godine. Takođe je naloženo hitno povlačenje i opoziv proizvoda. Ove mjere vjerovatno će značajno smanjiti rizik po zdravlje. Sve aktivnosti zamrzavanja u ovoj tvornici su zaustavljene.

Novi slučajevi još uvijek su mogući obzirom na dug period inkubacije listerioze (do 70 dana), rok trajanja zamrznutih proizvoda od kukuruza, konzumiranje zamrznutog kukuruza kupljenog prije opoziva i konzumiranje istog bez pravilne termičke obrade.

Kako bi se smanjio rizik od infekcije, potrošačima se preporučuje temeljito kuhanje zamrznutog povrća koje nije pripremljeno za jelo, iako se često ovi proizvodi konzumiraju bez kuhanja (npr. u salatama). Preporuke se posebno odnose na osjetljive grupe potrošača, kao što su starije osobe, trudnice, novorođenčad i odrasli sa slabijim imunološkim sistemom.

Detaljnije informacije dostupne su na sljedećem linku.