Održan 35. sastanak kontakt tačaka EFSA-e

U periodu od 17.-20. aprila 2018. godine u Oslu, Kraljevina Norveška, održan je 35. sastanak kontakt tačaka Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) na kojem je, u ime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine učestvovala Nadža Ustamujić. Sastanku je prisustvovalo 36 predstavnika iz zemalja EU, zemalja pretpristupnog programa, Islanda, Holandije i Švicarske.

Na sastanku su razmatrani zadaci aktivnosti kontakt tačaka u prethodnom periodu te mogućnost unaprijeđivanja rada kontakt tačaka kroz nacionalne mreže institucija sa ciljem pružanja i unaprjeđenja procesa razmjene naučnih informacija iz oblasti sigurnosti hrane, a posebno onih koje su vezane uz procjenu rizika.

Takođe je razgovarano o mogućnosti podrške aktivnostima definisanim članom 36. Uredbe (EZ) 178/2002 kojima se određuje uspostava nacionalne mreže institucija sa institutima, fakultetima, laboratorijima, upravljačima rizika,  procjeniteljima rizika, zainteresiranim stranama i EFSA-om.

Kroz rad u radnim grupama kontakt tačke su analizirale aktivnosti u proteklih 10 godina te definisale najčešće probleme i način za prevazilaženje istih.