Smjernice namijenjene subjektima u poslovanju s hranom i nadležnim institucijama u sistemu sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini predstavljene su 22. februara 2019. godine u Sarajevu. Smjernice je pripremila Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz podršku projekta USAID/Sweden FARMA II i Češke razvojne agencije.
„Ovi dokumenti predstavljaju jedan vid podrške Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine subjektima u poslovanju s hranom i nadležnim institucijama u implementaciji propisa o hrani čime se štiti zdravlje i interes potrošača u Bosni i Hercegovini i podržava poslovanje i razvoj prehrambenog sektora u našoj zemlji“, naglasio je u svom obraćanju učesnicima prezentacije smjernica dr.sci Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.
Osim direktora Agencije, učesnicima prezentacije obratili su se Andrew Boegel, direktor Odjeljenja za ekonomski razvoj USAID BiH, Jana Zelingerova, konzul i šef Odjeljenja za razvoj u Ambasadi Republike Češke u Bosni i Hercegovini, Tijana Muhamedagić, sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine te mr.sci Dragan Brenjo, zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH koji je prezentovao smjernice.
Među pet predstavljenih dokumenata dva su namijenjena za primjenu u sektoru peradarstva u Bosni i Hercegovini koji se priprema za izvoz pilećeg mesa na tržište Evropske unije. „Tehničke smjernice i uputstva za uzorkovanje za kriterij higijene procesa za Campylobacter u trupovima brojlera“ pružaju subjektima u poslovanju s hranom u ovom sektoru praktična uputstva o načinu i učestalosti uzorkovanja i laboratorijskog ispitivanja pilećeg mesa na Campylobacter spp. Također su predstavljene „Smjernice za dobru higijensku praksu i primjenu principa HACCP-a u peradarskim klaonicama i rasjekaonicama“ koje olakšavaju razvoj sistema upravljanja sigurnošću hrane (FSMS) kroz primjenu procedura zasnovanih na HACCP-u.
„Smjernice za interpretaciju rezultata ispitivanja kvaliteta meda“ predstavljaju nastavak aktivnosti Agencije na unaprjeđenju kvaliteta meda u Bosni i Hercegovini, a za široku upotrebu u prehrambenoj industriji namijenjene su „Smjernice za opisivanje različitih kategorija hrane iz Dijela E Priloga II. Pravilnika o prehrambenim aditivima“. Kako bi se uspostavio standardni postupak i olakšalo provođenje Višegodišnjeg programa kontrole ostataka pesticida u Bosni i Hercegovini pripremljene su „Smjernice za uzorkovanje hrane u svrhu provođenja Višegodišnjeg programa kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla“ koje su namijenjene nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini.
Učesnicima prezentacije uručene su smjernice u printanoj formi, a ovi dokumenti dostupni su i u elektronskoj formi na zvaničnoj web stranici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.