Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 165. sjednici održanoj 30. januara 2019. godine donijelo Pravilnik o izmjeni Pravilnika o sirovom mlijeku i Pravilnik o dopuni Pravilnika o proizvodima od mlijeka i starter kulturama.
Izmjene i dopune navedenih propisa bile su potrebne kako bi se otklonile poteškoće s kojima su se, uslijed različitog tumačenja propisa, suočavali pojedini subjekti u poslovanju s hranom pri izvozu mlijeka iz Bosne i Hercegovine.
Pravilnik o izmjeni Pravilnika o sirovom mlijeku usklađen je s odredbom Uredbe (EU) br. 1308/2013 Evropskog parlamenta i Vijeća od 17. decembra 2013. godine u dijelu koji propisuje da konzumno mlijeko ima tačku smrzavanja približno jednaku prosječnoj tački smrzavanja sirovog mlijeka zabilježenu u području porijekla prikupljenog konzumnog mlijeka. Ovom izmjenom Pravilnika o sirovom mlijeku propisano je da tačka smrzavanja sirovog mlijeka nije viša od -0,517 °C.
Pravilnik o dopuni Pravilnika o proizvodima od mlijeka i starter kulturama usklađen je s Pravilnikom o izmjeni Pravilnika o sirovom mlijeku u dijelu koji propisuje da „prilikom stavljanja na tržište konzumnog mlijeka proizvedenog od sirovog mlijeka otkupljenog na području Bosne i Hercegovine, tačka smrzavanja ne smije biti viša od 2% od tačke smrzavanja sirovog mlijeka koja iznosi -0,517 °C.“
Navedeni propisi će, nakon objave u „Službenom glasniku BiH“, biti dostupni putem zvanične web stranice Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.