Pod sloganom „Bolja proizvodnja, bolja ishrana, bolji okoliš i bolji život. Ne ostavljajmo nikoga iza sebe“ obilježava se Svjetski dan hrane 2022. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) ovogodišnjim sloganom želi ukazati na činjenicu da značajan udio svjetske populacije ne osjeća benefite koje pružaju razvoj čovječanstva, inovacije i ekonomski razvoj. Zapravo, milioni ljudi širom svijeta nemaju pristup zdravoj ishrani, što znači da su izloženi riziku od nedostatka dovoljnih količina hrane i pothranjenosti.
FAO naglašava da snabdijevanje hranom nije jedina prepreka u iskorjenjivanju gladi. Danas se proizvode dovoljne količine hrane kojom se mogu prehraniti svi stanovnici Zemlje. Pristup nutritivnoj hrani ometaju pandemija COVID-19, sukobi, klimatske promjene, nejednakost, rast cijena i tenzije na međunarodnom nivou. Ljudi širom svijeta pate zbog domino efekta izazova koji ne poznaju granice.
Povodom Svjetskog dana hrane, FAO poručuje da na globalnom nivou, 80 procenata ekstremno siromašnog stanovništva živi u ruralnim područjima i mnogi od njih oslanjaju se na poljoprivredu i prirodne resurse kako bi preživjeli. Oni su obično najviše pogođeni prirodnim i drugim katastrofama, marginalizirani zbog njihovog spola, etničkog porijekla ili statusa, a otežan im je pristup obrazovanju, finansijama, inovacijama i tehnologijama.
Zbog globalne krize, više nego ikad potrebna su nam globalna rješenja. Stoga FAO smatra da usmjeravanjem ka boljoj proizvodnji, boljoj ishrani, boljem okolišu i boljem životu možemo transformirati poljoprivredno-prehrambene sisteme i graditi bolju budućnost kroz primjenu održivih i holističkih rješenja koja podrazumijevaju dugoročni razvoj, uključiv ekonomski razvoj i veću otpornost.
Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16. oktobra, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih nacija osnovana Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).